Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи, ако ядете нар със семките?

05 септември 2023, 15:41 часа

Много хора ядат нар заедно със семената, но едва ли често се замислят за ползите или вредите от тях. По принцип няма нищо фатално в употребата на семена от нар, всъщност те дори имат редица полезни свойства. Въпреки това съществуват малки рискове за здравето, които е добре да знаете. Събрали сме всички основни (и доказани от лекарите) предимства и недостатъци на консумацията на нар със семена.

Семената от нар съдържат хранителни вещества...

По-специално, семената са богати на витамин Е и магнезий. А тези компоненти предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, подобряват еластичността на кръвоносните съдове, регулират нивата на кръвната захар и нормализират сърдечния ритъм.

Семките съдържат и фибри, които са в състояние да извеждат вредните мазнини от организма, като по този начин намаляват синтеза на холестерол и намаляват риска от атеросклероза.

4 причини да ядете нар редовно

... и антиоксиданти

Това означава, че семената от нар могат да предотвратят възпаленията и да помогнат на организма да се защити от агресивните свободни радикали.

Семената от нар подобряват храносмилането

Семките съдържат около 12-20% масло, което е съставено от пуникова киселина. Тя, от своя страна, има благоприятен ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт и подобрява храносмилането.

Имат подмладяващ ефект

Също така пуниковата киселина често се използва в козметичните продукти, тъй като стимулира производството на колаген. Така че можем да кажем, че семената от нар са подмладяващо средство.

10 причини да започнете да ядете нар всеки ден

Помагат в борбата с настинките

Както самият нар, така и семената му съдържат много витамин С. И затова семената от нар помагат за укрепване на имунитета и помагат на организма да се справи със сезонните настинки и грипа.

Рискове

До момента няма доказателства, че семената на нара са вредни за здравето. Въпреки това прекомерната им консумация може да увеличи риска от запушване на червата (особено при хора с тежък хроничен запек). Всичко е свързано с целулозата и лингина, които се съдържат в семената на нара. Тези вещества са неразтворими и преминават през храносмилателната система почти непроменени. Това, уви, може да провокира запушване.

За да се избегне това (и все пак да се извлекат всички ползи), някои диетолози съветват да се изсушат и смелят семената на нара в кафемелачка. Полученият прах може да се използва като подправка за салати, десерти и напитки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес