Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото ви, когато включите кашу в дневното си меню?

04 юни 2024, 14:22 часа

Включването на кашуто в ежедневието ви може да има различни положителни ефекти върху тялото ви поради богатия му хранителен профил. Кашуто е не само вкусно, но и изпълнено с важни хранителни вещества, които могат да допринесат за цялостното здраве и благополучие.

Богат на хранителни вещества профил

Кашуто е добър източник на витамини, минерали и здравословни мазнини. Те съдържат витамини Е, К и В6, както и минерали като мед, фосфор, цинк, магнезий, желязо и селен. Тези хранителни вещества играят решаваща роля за поддържане на телесните функции и укрепване на здравето.

Здраве на сърцето

Една от основните ползи от редовната консумация на кашу е подобряването на здравето на сърцето. Кашуто е с високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини, за които е известно, че намаляват нивата на лошия холестерол (LDL) и повишават нивата на добрия холестерол (HDL). Това помага за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания. Наличието на магнезий в кашуто също спомага за поддържане на здравето на сърцето, като подпомага функцията на мускулите и нервите, както и регулира кръвното налягане.

Здраве на костите

Кашуто е богато на магнезий и мед, които са жизненоважни за здравето на костите. Магнезият спомага за усвояването на калция в костите, което ги прави по-здрави. Медта, от друга страна, е от съществено значение за поддържането на колагена и еластина в костите и ставите, като намалява риска от остеопороза и други проблеми, свързани с костите.

Сурово или печено кашу - кое е по-полезно?

Здраве на кръвта

Високото съдържание на желязо и мед в кашуто спомага за поддържането на здрава кръв. Желязото е от решаващо значение за производството на хемоглобин, който е необходим за преноса на кислород в кръвта. Медта подпомага метаболизма на желязото и образуването на червени кръвни телца, предотвратявайки анемията и осигурявайки на тъканите на организма достатъчно кислород.

Управление на теглото

Включването на кашу в диетата ви може да помогне и за регулиране на теглото. Въпреки че кашуто е калорично, то е с високо съдържание на протеини и фибри, които могат да насърчат чувството за ситост и да намалят общия прием на калории. Здравословните мазнини в кашуто също допринасят за усещането за ситост, като предотвратяват преяждането и похапването на нездравословни храни.

Здраве на мозъка

Кашуто подпомага здравето на мозъка благодарение на високото съдържание на витамин Е, антиоксиданти и здравословни мазнини. Тези хранителни вещества предпазват мозъка от оксидативно увреждане и подобряват когнитивните функции. Освен това наличието на магнезий и цинк в кашуто спомага за регулирането на невротрансмитерните пътища, което може да подобри паметта и когнитивните функции.

Ето как се яде сурово кашу – правили сме го грешно

Здраве на кожата

Антиоксидантите, медта и есенциалните мастни киселини в кашуто допринасят за здрава кожа. Медта спомага за производството на колаген и еластин, които поддържат еластичността на кожата и предотвратяват преждевременното ѝ стареене. Антиоксидантите предпазват кожата от увреждане, причинено от свободните радикали, като спомагат за младежкия и сияен вид.

Подкрепа за имунната система

Редовната консумация на кашу може да подсили имунната система. Наличието на цинк и други важни витамини и минерали повишава способността на организма да се бори с инфекциите и да поддържа цялостното си здраве.

Включването на кашуто в ежедневието ви може да доведе до множество ползи за здравето - от подобряване на здравето на сърцето и костите до по-добра мозъчна функция и външен вид на кожата. Важно е обаче да ги консумирате умерено поради високото им съдържание на калории. Балансираният хранителен режим, включващ разнообразие от богати на хранителни вещества храни като кашуто, може значително да допринесе за цялостното благосъстояние.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес