Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво причинява пожълтяване на дланите на ръцете ви?

31 май 2024, 16:11 часа

Жълтите длани показват промени в организма. Пожълтяването може да се прояви само външно и тогава е лесно да се отстрани. Но понякога патологията показва сериозни заболявания. Нека разберем в подробности защо се случва това.

Причини, поради които дланите на ръцете пожълтяват

Основната причина за пожълтяването на крайниците е повишеното съдържание на билирубин. Този жълт пигмент се появява при разграждането на хемоглобина и се намира в кръвния серум и жлъчката.

Какво може да провокира жълтеницата?

Хемолитична жълтеница. Ако хемоглобинът се разгражда твърде бързо, черният дроб не е в състояние да преработи образувалия се в големи количества билирубин.

Чернодробна жълтеница. Такъв симптом се проявява при вирусен хепатит или цироза на черния дроб, синдром на Жилбер. При тези заболявания се променят не само дланите, но и стъпалата, лицето, цветът на урината. Има и други симптоми: бледи изпражнения, болки в корема, загуба на апетит, гадене, постоянна сухота в устата.

Холестатична жълтеница. Възниква, когато функцията на жлъчните пътища е нарушена.

Хипотиреоидизъм. Проявява се, ако ендокринната система е нарушена и има проблеми с щитовидната жлеза. Това заболяване води до недостиг на вещества, които преработват бета-каротина. Той се натрупва и цветът на кожата се променя.

Отравяне. Дланите могат да пожълтеят и поради сериозно отравяне с отрови, лекарства, алкохол.

Фалшива жълтеница. Това означава, че симптомите се проявяват само външно, но не засягат функцията на вътрешните органи. Пожълтяването може да настъпи поради прекомерно натрупване на каротин в организма. Този жълто-оранжев пигмент се съдържа в морковите, тиквите, патисоните, мандарините, портокалите.

Заклетите пушачи имат не само жълти зъби, но и нокти, пръсти и длани. Веднага след като човек спре да пуши, кожата придобива нормален цвят.

Какво казва формата на дланите ви за вас като човек и каква съдба предсказва?

Какво да правите, ако дланите ви са пожълтели

Ако забележите, че дланите ви са станали неестествено жълти, незабавно посетете лекар. Освен с терапевт, може да се наложи да се консултирате с гастроентеролог, специалист по инфекциозни болести, хематолог.

За да установи защо дланите са пожълтели, лекарят назначава цялостен преглед. То включва:

-    копрограма;

-    биохимичен анализ на кръвта;

-    анализ на фекалии, урина;

-    ултразвук на вътрешните органи.

Ако лекарят не установи никакви отклонения и всички анализи са нормални, тогава изключете от диетата приема на жълти и оранжеви продукти. Също така се откажете от вредните навици.

Не се притеснявайте и не се занимавайте със самодиагностика. Навременното установяване на причините за пожълтяване на дланите и компетентното лечение дават възможност за по-бързо и лесно справяне със заболяването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес