Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е двойно счетоводство?

09 април 2022, 16:50 часа

Какво е двойно счетоводство?

Двойното счетоводство е счетоводна система, която балансира всички дебити в Главната книга с кредити в Главната книга. Най-често двойното счетоводството се отличава с метода на начисляване, който записва финансовите транзакции, както се случват през отчетния период. Счетоводното начисляване създава по-точна картина за финансовото отчитане. По същество то изглажда разликите, открити във финансовите транзакции, като позволява на счетоводителите да изчисляват бъдещи приходи и разходи, за да ги балансират със съвпадащи текущи приходи или разходи.

История на двойното счетоводство

Лука Пачоли изобретява системата за двойно броене за венецианските търговци по време на италианския Ренесанс. Неговата система използва суми в края на годината и пробен баланс, за да докаже, че неговата главна книга е балансирана и тази система все още се използва в съвременното счетоводство днес. Пачоли също написал много документи за важна финансова информация и транзакции, открити в нормалните бизнес транзакции.

Двойната счетоводна система на Пачоли е в основата на съвременното счетоводно уравнение:

Как най-бързо да преценим кои счетоводни услуги са ни нужни

Активи = Пасиви + Собствен капитал

Тази формула балансира сметките на главната книга, пробния баланс и финансовите отчети. Предимствата на двойното счетоводство включват точното изчисляване на печалбата и загубата в отчета за доходите и възможността за включване на активи и пасиви в баланса. Тази система също така позволява на счетоводителите лесно да откриват грешки, тъй като небалансираните сметки в главната книга бързо ще бъдат отразени във финансовите отчети.

Счетоводна система с двойно записване

Финансовите транзакции се записват в две отделни сметки в счетоводна система с двойно записване. Всяко вписване в дневника включва дебит и кредит, които балансират всеки запис, докато е осчетоводен, поддържайки баланс на главната книга през целия отчетен период. Тази счетоводна система също разчита на вземания и задължения, които са продажби и събирания, направени чрез отпускане на заеми от доставчици и клиенти.

Докато счетоводството с две записвания поддържа баланс на всички дебити и кредити в главната книга, то може да не осигури точно представяне на паричния поток на компанията. Когато се използва в тандем със счетоводство на начисляване, двойното счетоводство изкривява паричната сметка на дружеството в сметката на главната книга. Това е така, защото транзакциите се записват в момента, в който се случват, а не когато парите сменят собственика - счетоводните книги могат да отразяват натрупаните пари, които компанията всъщност все още няма, или натрупаните разходи, които всъщност все още не са платени.

За да коригират изкривена картина на паричния поток, компаниите трябва да изготвя отчет за паричния поток. Последният взема определени счетоводни позиции и реконструира тяхното въздействие, върху паричната сметка. След това изявление, се дава на компанията по-ясна картина за текущите положителни или отрицателни парични потоци.

Отчетът за паричните потоци се превърна във важна информация за инвеститорите, които искат да инвестират парите си в бизнес. Инвеститорите може да са по-малко склонни да инвестират в компании с постоянно отрицателен паричен поток. Последните ще се нуждаят от външно финансиране, за да продължат дейността си.

 

 

 

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес