Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите, когато сте постоянно уморени и нямате енергия?

31 юли 2023, 17:18 часа

Експертите твърдят, че всички ние страдаме от "епидемия от умора" - нивата ни на енергия са постоянно ниски, едва изкарваме деня и се чувстваме напълно изтощени. Често започваме деня уморени и се чудим как ще издържим, като се опитваме да повишим енергийните си нива с кафе и енергийни напитки. Нездравословният начин на живот изисква от нас да положим усилия да живеем по-здравословно, да се грижим по-добре за себе си и да управляваме времето си, за да не се поддаваме на стреса и да не прегаряме или да изпадаме в депресия.

Типичният начин на живот на съвременния човек на практика е рецепта за умора. Прекарваме по-голямата част от деня в офиси или работим от вкъщи, а след работа имаме твърде малко време (и още по-малко енергия) за други дейности. Опитвайки се да се принудим да се разходим или да направим някакво упражнение, обикновено се озоваваме пред екрана, гледайки филми и сериали до късно през нощта, което ни гарантира липса на сън и недостатъчно енергия за началото на следващия ден.

Какво да правим, за да променим това? Ето няколко идеи: 

Усвоявайте енергията на слънчевата светлина, когато ставате

Излагайте очите си на естествена слънчева светлина за две до пет минути в рамките на един час след ставане. Това е може би най-важният компонент за повишаване на дневното ниво на енергия, тъй като ретината съдържа неврорецептори, които съобщават на циркадния център на мозъка ви да се събуди и активира. След като въведете тази проста практика, ще забележите, че нивото на енергията ви е равномерно през целия ден и че няма внезапни спадове и чувство на умора към края на работното време.

Убийци на енергия: 8 храни, които причиняват умора и сънливост

Бъдете внимателни с кофеина

Когато не спите достатъчно, в мозъка ви се натрупва съединение, наречено аденозин, което ви прави уморени. Необходими са 60 до 90 минути, за да се изчисти това вещество, когато станете. Кофеинът действа, като блокира аденозина, но също така предотвратява неговото освобождаване. Следователно, ако пиете кафе, преди това съединение да се е оттеглило по естествен път (а всички го правим), умората ще бъде гарантирана. Решението е, разбира се, да спите достатъчно, т.е. да се събуждате сънливи. Тогава ефектът на кафето допълнително ще повиши естественото ви сутрешно енергийно ниво.

По-тежки упражнения за по-високи нива на енергия

Упражненията сутрин носят най-голямата доза адреналин - всяко движение е добро, но енергичните упражнения, които ще ви накарат да се задъхате и да се изпотите, поддържат митохондриите ви в по-добра форма. По-голямото натоварване води до производството на допълнителни протеини за митохондриите, показват изследванията.

Приемайте енергийна храна

Стремете се към хранене с по-ниско съдържание на въглехидрати - супа, салата, смути. Въглехидратите по време на обяд (или на всяко друго хранене) повишават кръвната захар, което води до спадането ѝ няколко часа по-късно и ви кара да се чувствате сънливи и уморени. "Отпушете" въглехидратите, които ще консумирате в последното хранене за деня, така че те да "подействат" преди лягане, а през деня да ядете повече пресни зеленчуци и протеини.

Как да преодолеете натрупаната умора?

Дрямка или разходка повишават нивото на енергията ви

Има причина сиестата да е популярна в много култури - двадесетминутната следобедна дрямка може значително да възстанови енергията ви. Петнадесетминутна разходка обаче също ще повиши енергийното ви ниво по същия начин. Умората, която внезапно усещате, е мимолетна и може да бъде прогонена, като й се отдадете, затворите очи и подремнете или станете и се разходите бързо около блока. 

Променете дневната си часова ставка

Вътрешният часовник на много хора е естествено закъснял - за тях ставането в 7 ч. сутринта е жестоко рано. Възползвайте се от лятото, когато дните са дълги, а нощите - къси, за да регулирате работното си време и да оптимизирате енергийните си нива въз основа на циркадното си предразположение. Опитайте се да разберете това, като си легнете, без да настройвате аларма за няколко дни, за да видите кога се събуждате сами.

Тялото ви ще оцени позитивното ви мислене

Позитивният начин на мислене е важен за душевното ви състояние, за настроението и самочувствието ви, а когато се чувствате стабилни, удовлетворени от работата си и очаквате положителни резултати, тогава нивото на енергията ви е по-високо и физически се чувствате по-жизнени и готови да отговорите на всички ежедневни предизвикателства.

Енергийно ниво и лични интереси

Енергийното ви ниво е свързано и с вашите страсти, с нещата, които обичате да правите - професионално или като хоби. Ако работата ви не ви удовлетворява достатъчно, заемете се с хоби, което ви ангажира и увлича и ви носи преживяване на поток. По-голямото чувство за цел се свързва с по-голямо удовлетворение от живота, смелост и надежда, както и с по-високи нива на дневна енергия

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес