Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да не правите, ако имате глаукома?

20 май 2024, 14:44 часа

Глаукомата е сериозно очно заболяване, което се характеризира с увреждане на зрителния нерв, често поради повишено вътреочно налягане. Ефективното управление на глаукомата е от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшна загуба на зрението.

Ето някои основни действия, които трябва да избягвате, ако имате глаукома:

Пропускане на лечението: Една от най-критичните грешки е неспазването на предписания ви режим на лечение. Лекарствата за глаукома помагат за понижаване на очното налягане и са от съществено значение за контролиране на състоянието. Пропускането на дози или спирането на лекарствата без консултация с Вашия лекар може да доведе до бързо повишаване на ВНГ, което да задълбочи увреждането на зрителния нерв и потенциално да доведе до необратима загуба на зрението.

Пренебрегване на редовните очни прегледи: Редовното наблюдение от специалист по очни болести е жизненоважно за лечението на глаукома. Избягването на планирани очни прегледи може да доведе до пропускане на ранни признаци на прогресия на заболяването. Тези прегледи често включват измерване на очното налягане, оценка на зрителния нерв и извършване на тестове на зрителното поле, за да се гарантира, че планът за лечение остава ефективен.

Самолечение: Някои хора могат да опитат лечение без рецепта или алтернативни методи, без да се консултират с лекаря си. Това може да бъде опасно, тъй като някои лекарства, хранителни добавки или билки могат да взаимодействат с предписаното лечение на глаукома или да повишат очното налягане. Винаги се консултирайте с вашия очен лекар, преди да започнете да приемате нови лекарства или добавки.

Възвръщане на зрението: може ли глаукомата да се лекува с билки?

Лошо хранене и хидратация: Въпреки че няма специфична диета, която да лекува глаукома, някои храни и навици могат да повлияят на очното налягане. Консумацията на големи количества кофеин например може временно да повиши ВОН. Освен това изпиването на големи количества вода за кратък период от време може да повиши очното налягане. По-добре е да пиете течности равномерно през целия ден.

Липса на физическа активност: Макар че трябва да се избягва вдигането на тежки предмети и упражненията с голямо натоварване, свързани с натоварване, умерената физическа активност може да бъде полезна. Редовните физически упражнения, като ходене или плуване, спомагат за подобряване на общото здравословно състояние и могат да помогнат за понижаване на очното налягане. Консултирайте се с Вашия лекар, за да разработите безопасен режим на упражнения.

Пренебрегване на други здравословни състояния: Състояния като хипертония и диабет могат да повлияят на здравето на очите и да усложнят лечението на глаукома. Лошият контрол на тези състояния може да доведе до по-високо ВОН и по-нататъшно увреждане на зрителния нерв. От съществено значение е да управлявате ефективно всички здравословни състояния и да информирате очния си лекар за всякакви промени в общото ви здравословно състояние.

Стрес и липса на сън: Високите нива на стрес и липсата на сън могат да окажат отрицателно въздействие върху очното налягане. Участието в дейности за намаляване на стреса, като йога, медитация и осигуряване на достатъчно сън, може да допринесе за по-добро общо здраве на очите.

Кои са първите симптоми на глаукома?

Тютюнопушене и прекомерно количество алкохол: пушенето може да свие кръвоносните съдове, включително тези, които снабдяват зрителния нерв, което може да влоши глаукомата. Прекомерната консумация на алкохол също може да повлияе на очното налягане. Отказването от тютюнопушене и умерената консумация на алкохол са полезни стъпки.

Носене на неподходящи очила: Носенето на контактни лещи или очила, които не пасват правилно или не са предписани, може да натовари очите ви. Винаги използвайте очила, както е предписано от вашия очен лекар, за да избегнете допълнително натоварване и усложнения.

Избягвайки тези капани и спазвайки цялостен план за лечение, хората с глаукома могат да се справят по-добре със състоянието си и да запазят зрението си. Редовната комуникация с доставчиците на здравни услуги и информираният избор на начин на живот са неразделна част от ефективното управление на глаукомата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес