Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

16 май 2024, 13:44 часа

Болки в стомаха късно през нощта или по средата на натоварен работен ден не ви позволява да се концентрирате, пречи ви да работите и да си почивате. Съществуват няколко начина да облекчите дискомфорта сами. Простите рецепти ще ви помогнат да възстановите нормалното си здраве, преди да посетите лекар.

Защо стомахът боли?

Болка, подобна на такава под лъжичката или свиване - най-вероятно е следствие от стомашно разстройство. Но преди да потърсите болкоуспокояващи, анализирайте състоянието си. Важно е да откриете причината за неприятните усещания.

Видовете болки в корема, на какво се дължат?

Фактори, които причиняват болки в стомаха

- Лошо храносмилане. То може да бъде провокирано от хранителни алергии, язва, заболяване на щитовидната жлеза, психологически стрес.

- Преяждане.

- Чревна дисбактериоза.

- Определени храни и напитки. Например чипс, кока-кола, алкохол, неузрели плодове.

- Обезводняване.

- Отравяне с некачествени храни или химикали.

Освен тези причини има и такива, които нямат нищо общо със стомаха. Инфаркт, пневмония или притиснати нерви също могат да предизвикат болезнени симптоми под лъжичката. Ако болката е режеща, пронизваща и се усилва при движение, незабавно се обадете на бърза помощ.

Какво да правите, когато ви боли стомахът: помощ у дома

Лекарството трябва да се избере, като се вземе предвид причината за заболяването. Вслушвайте се в собствените си усещания. Усещане за "застой", оригване с мирис на развалено яйце, липса на апетит са признаци на лошо храносмилане. Болка, придружена от подуване на корема и гадене - това са последиците от преяждане. Диария, колики, повръщане показват дисбактериоза или отравяне.

Какво можете да направите, ако ви боли стомахът

- Настържете пресни моркови на ситно ренде, изяжте 2-3 с. л. Средството е ефективно при болки с киселини.

- Изяжте няколко стръка магданоз. Лечебните зеленчуци са добри при дискомфорт с кисело оригване.

- Разредете в чаша топла вода 1 ч. л. лимонов сок и мед. Прилагайте при преяждане, когато стомахът е с ниска киселинност.

- Нарежете на ситно 2 см пресен корен от джинджифил, залейте с чаша гореща вода, подсладете с мед. Пие се при преяждане, подуване на корема и дисбактериоза.

Болки в корема от дясната страна - какво издават

- Загрейте чаша мляко до приятна топлина. Пийте на малки глътки. Успокоява раздразнените лигавици, облекчава паренето и чувството за тежест.

- Запарете 1 с. л. нарязани листа от мента с чаша вряла вода. Запарвайте в продължение на 10 мин. Чаят от мента е особено добър при "нервни" болки, причинени от стрес.

- Сварете 100 г ориз в 2 чаши вода, докато омекне. Прецедете през сито, за да отстраните ориза. Изчакайте течността да се охлади леко, подсладете с мед. Приемайте при колики, придружени от диария.

Всяко от домашните средства за защита е ефективно, когато се комбинира с гладна диета. Въздържайте се от хранене в продължение на 5-10 часа. Пийте много чиста вода, чай или отвара от лайка.

Боли ли ви стомахът? Ако проблемът е причинен от грешки в храненето, е лесно да го отстраните сами. Повтарящите се пристъпи не бива да се оставят без внимание. Задължително посетете лекар, за да разберете точната диагноза и да си осигурите медицински прегледи.

Една от често срещаните причини за болка в стомаха - възпаление на лигавицата на стомаха, т.е. гастрит. Ако имате обостряне на фона на стрес или неправилно хранене, е важно незабавно да преразгледате диетата.

Необходимо е да се храните стриктно 4-5 пъти дневно, за предпочитане по едно и също време, като внимателно дъвчете и в никакъв случай не преяждате. Важно е да не се организират закуски и между храненията да се пие само - вода или силен чай без захар.

При обостряне е необходимо да се изключат от менюто следните продукти: кафе, трици (включително хляб с трици), прясно изцедени и пакетирани сокове, газирани напитки, цитрусови плодове, всички кисели плодове и горски плодове, сладкиши, хляб, консерви, пушени колбаси и риба, тлъсто месо (свинско, агнешко) и всички ферментирали млечни продукти.

Какво мога да ям? Настъргани супи със сметана, суха галета, сухи бисквити, галети, зеленчуци, печени на фурна, плодове без груби фибри (банани, печени ябълки, презрели круши), сладки плодове. Варените от тях компоти, киселини и желета са полезни. Масло, пречистено масло и кокосово масло. Постни, за предпочитане речни риби и морски дарове. Копър и магданоз в малки количества.

При гастрит е по-добре да не експериментирате със самолечение, а да се консултирате с лекар за терапия.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес