Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са рисковете от недостиг на фолиева киселина?

16 май 2023, 11:22 часа

Фолиевата киселина, или витамин В9, е вещество, което е от съществено значение за правилното функциониране на организма. Дефицитът на фолиева киселина е особено опасен за бременните жени. Той може да причини сериозни аномалии на плода. Ниските нива на витамин В9 могат да увеличат риска от старческо слабоумие и болестта на Алцхаймер, както и от сърдечносъдови заболявания и остеопороза. Ето защо е полезно да знаете каква е ролята на фолиевата киселина в организма и как да разпознаете нейния недостиг.

Какво представлява фолиевата киселина?

Фолиевата киселина, известна още като витамин В9, В11 или фолацин, е един от водоразтворимите витамини от група В. Тя не е отделно химично вещество, а група, включваща около 20 фолати или птеринови производни. Фолиевата киселина се намира в растителните и животинските тъкани.

Името ѝ идва от латинската дума folium, означаваща лист, което е свързано с основните източници на това вещество. За първи път е изолирана от листата на спанака и се среща и в листните части на други растения. Витамин В е под формата на бледожълта субстанция, която се разрушава от топлина или неподходящо pH. Загубите на фолиева киселина при термична обработка могат да достигнат 90 %.

Каква е ролята на фолиевата киселина в организма?

Витамин В9 е изключително важен за правилното функциониране на организма. Той участва в метаболизма на нуклеиновите киселини, от които се образува ДНК. Той е от съществено значение в процеса на растеж и възпроизводство на клетките и подпомага правилното им делене, като по този начин влияе върху процеса на унаследяване. Фолиевата киселина оказва благоприятно въздействие върху нервната система и мозъка, подпомага мисловните процеси и подобрява настроението. 

Тя е важна и за правилното развитие на плода и предотвратява дефектите на невралната тръба. Нейната функция е и да регулира нивото на хомоцистеина - аминокиселина, чийто излишък може да доведе до нарушения на физиологичните процеси. Благодарение на фолиевата киселина тя се превръща в метионин, който се използва за производството на серотонин и норепинефрин, които са от съществено значение за правилното функциониране на нервната система. Заедно с витамин В12 фолиевата киселина участва и в производството на червени кръвни клетки, както и в образуването на храносмилателни ензими, които подпомагат работата на черния дроб, червата и стомаха.

4 знака, които издават, че имате недостиг на фолиева киселина

Изисквания за фолиева киселина

Препоръчителният дневен прием на фолиева киселина зависи от възрастта. Необходимото количество за деца е 200-300 μg (микрограма) на ден, а за юноши и възрастни - 400 μg на ден. Бременните и кърмещите жени трябва да приемат 500-600 μg фолиева киселина на ден. Интересно е, че синтетичната фолиева киселина се усвоява по-добре (до 100 %), докато тази, която се съдържа в естествените хранителни съставки, се усвоява най-много до 80 %. Усвояването на витамин В9 може да се повиши от витамин В (особено В12), витамин С, цинк и желязо. Усвояването обаче се нарушава от фактори като употребата на някои лекарства (болкоуспокояващи, антиепилептични), контрацептиви, алкохол, тютюнопушене, високи температури, намалена активност на някои ензими или смущения в храносмилателната система.

Какъв е рискът от недостиг на фолиева киселина?

Твърде ниското ниво на фолиева киселина в организма може да бъде много опасно за здравето. Тъй като витамин В9 има хемопоетична функция, недостигът му може да доведе до мегалобластна анемия (анемия) и намалени нива на белите кръвни клетки и тромбоцитите. Недостатъчните нива на фолиева киселина допринасят и за високи нива на хомоцистеин, което увеличава риска от сърдечни заболявания, инфаркт, инсулти и венозни съсиреци. Излишъкът от тази аминокиселина улеснява окисляването на "лошия" LDL холестерол, което може да повлияе на развитието на атеросклероза. 

Недостигът на фолиева киселина може да доведе и до дегенеративни нарушения и проблеми с нервната система. Той води до спад в настроението, раздразнителност и депресия, както и до влошаване на когнитивните способности, проблеми с концентрацията и паметта. Той увеличава риска от старческа деменция, болест на Алцхаймер и заболявания на гръбначния мозък.

Освен това недостатъчните нива на витамин В9 могат да допринесат за развитието на остеопороза, нарушения в растежа и развитието при децата, проблеми с храносмилането и усвояването на хранителните вещества, както и възпаление на езика, венците и лигавицата на устните. Последица от недостига на фолиева киселина може да бъде и по-голямата податливост на клетките към трансформация в рак. 

Фолиевата киселина – важни ползи и неясни рискове

Дефицит на фолиева киселина и бременност

Фолиевата киселина осигурява нормалното развитие на плода, затова нейният недостиг е особено опасен за бременните жени. Недостигът на фолиева киселина води до дефекти на невралната тръба на плода (напр. спина бифида, церебелум или менинго-спинална херния) и други вродени дефекти (увреждания на крайниците, сърцето, пикочните пътища или устните и небцето). В този случай съществува и по-голям риск от спонтанен аборт. Затова жените в детеродна възраст трябва да осигурят адекватни нива на фолиева киселина и да я приемат профилактично до три месеца преди планираната бременност в доза 0,4 mg дневно. 

Източници на фолиева киселина

Незначителни количества фолиева киселина се синтезират от чревната микрофлора, а основният ѝ източник е храната. Най-много от нея се съдържа в зелените листни зеленчуци, напр. марули, зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол. В по-малки количества го съдържат бобовите растения, доматите, слънчогледовите семена, ядките, портокалите, бананите, авокадото, маята, черният дроб и яйчните жълтъци. Фолиевата киселина се разгражда при излагане на топлина и слънчева светлина, така че трябва да се консумират пресни продукти с възможно най-малка обработка. Организмът не складира дълго време витамин В9, така че той трябва да се доставя ежедневно. Синтетичната фолиева киселина под формата на лекарства и хранителни добавки е 100 % бионалична, така че си заслужава да се приема като помощно средство, дори ако диетата ви е богата на това вещество.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес