Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква риба трябва да ядат хората с подагра?

08 февруари 2024, 17:44 часа

Хората, страдащи от подагра, могат да ядат тилапия, червен скобар и змиорка. Избягвайте риба тон, скумрия, сардини... защото съдържат много пурин, който влошава заболяването.

Подаграта е често срещана форма на артрит, която възниква, когато излишната пикочна киселина се натрупа в тялото, образувайки кристали в ставите. Симптомите включват внезапна и силна болка в ставите, придружена от зачервяване и подуване, което води до ограничено движение.

Най-важният диетичен принцип за хората с подагра е да се сведе до минимум консумацията на храни с високо съдържание на пурини, тъй като това вещество се разгражда, за да образува пикочна киселина. Пациентите трябва да ядат достатъчно и да балансират мазнини, нишесте, протеини, витамини и минерали, но да ограничат храни, богати на пурини, като червено месо, морски дарове, животински органи... Те имат високо съдържание на протеини, което води до високи нива на кръвната захар, пикочна киселина в кръвта, като по този начин причиняват подагра.

Как маслините могат да са вашето спасение при подагра?

Рибата съдържа много хранителни вещества, които са полезни за здравето на сърцето, но някои също са с високо съдържание на пурини и протеини, така че бъдете внимателни.

Риба, съдържаща не повече от 100 mg пурин на 100 g порция, като японска змиорка, тилапия, пясъчна риба. Сомът, камбалата, скобарът, сьомгата и тилапията имат малко по-високи нива на пурин, но също са добър избор. Хората, страдащи от подагра, могат да пържат, скара, пошират, или пекат рибата.

Риби и морски дарове със съдържание на пурини 100-200 mg на 100 g, като шаран, треска, писия, пикша, лаврак... трябва да се консумират умерено.

Пациентите трябва да ограничат консумацията на риба, съдържаща 200 mg или повече пурин на порция от 100 g. Много видове риба и морски дарове са с високо съдържание на пурини, включително раци, омари, риба тон, херинга, лаврак, скумрия, сардини, миди и сьомга от фиорд. Ако ядете твърде много, това може да причини остър пристъп на подагра.

Диетолог: Как да се храните при подагра, за да намалите пристъпите на болестта

Съдържанието на пурин може да варира в зависимост от вида и метода на приготвяне. Варенето и приготвянето на пара е здравословен начин за приготвяне на риба, тъй като не изисква олио, масло или други мазнини, което помага за намаляване на общото съдържание на пурин в рибните ястия, като същевременно запазва хранителните вещества. Яденето на сурова риба, като суши, се свързва с повишени нива на пикочна киселина в кръвта.

Проучване установи, че консумацията на омега-3 мастни киселини намалява броя на пристъпите на подагра. Аншоа, херинга, скумрия, пикша, сьомга, сардини, червен тон... са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които помагат за подобряване на здравето на сърцето и намаляват риска от инфаркт или инсулт. Ето защо Американската сърдечна асоциация препоръчва да се ядат две порции риба на седмица. Въпреки това, хората с подагра трябва да ядат риба в умерени количества.

Понастоящем няма окончателно лечение на подагра. Хората с подагра могат да живеят, като поддържат количеството пикочна киселина в кръвта си на стабилно ниво, като по този начин предотвратяват развитието на болестта.

Спирането на пушенето, избягването на алкохол и стимуланти и пиенето на много вода помага за отстраняване на излишната пикочна киселина от бъбреците, намалявайки симптомите на възпаление. Редовните упражнения помагат за намаляване на нивата на пикочна киселина в кръвта и възстановяване на гъвкавостта на ставите след остра болка. Намаляването на стреса и достатъчно почивка могат да предотвратят епидемии от болести.

В допълнение към храненето, пациентите трябва да следват лечението на лекаря и да се подлагат на редовни прегледи.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес