Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да запазим зехтина свеж и вкусен за по-дълго време

30 май 2024, 05:45 часа

Има един продукт, който никога не трябва да липсва в кухнята, това е зехтинът екстра върджин. Използването му в любимите ни ястия е неизменно, така че запасите от това масло никога не са излишни.

Още: Една лъжица на ден от тази смес, ще стимулира имунната ви система и ще пречисти организма

Винаги се препоръчва в кухнята да има няколко резервни бутилки качествен зехтин, но естествено възниква въпросът дали зехтинът някога се разваля?

Срок на годност на зехтина

Както и при другите храни, които имат срок на годност и качество, зехтинът не прави изключение. Зехтинът също неизбежно достига до момент, който го прави негоден за употреба. С течение на времето въздухът, топлината и светлината оказват необратимо въздействие върху качеството и безопасността на продукта.

Въпреки всички мерки, които предприемаме, за да го съхраним възможно най-добре, зехтинът няма да е вечен.

Най-доброто решение е винаги пресен екстра върджин, чист и натурален зехтин. Но това не означава, че тези характеристики ще гарантират дълготрайността му, защото зехтинът е чист природен продукт без добавки, които могат да удължат живота му, но да навредят на качеството му.

Повечето маслинови масла имат срок на годност до две години от датата на опаковане. Ако искате да удължите срока на годност на вашия зехтин, спазвайте тези съвети:

Ако имате няколко бутилки, не ги отваряйте всички наведнъж, а една по една. Различните масла могат да имат различен вкус и аромат. Важно е да запомните, че след като бутилката е отворена, съдържанието ѝ ще има по-кратък срок на годност.

Съхранявайте на хладно място

Съхранявайте зехтина на хладно и тъмно място, далеч от зоната за готвене и източниците на топлина. Не го поставяйте в хладилника, а го съхранявайте в добре проветрив шкаф, който ще помогне за удължаване на свежестта на зехтина.

Дръжте бутилката плътно затворена

Декоративните бутилки, които може да имате у дома, изглеждат много добре, но ако не можете да изолирате гърлото им, за да предпазите зехтина от външната среда, тогава бутилката не върши работа. Излагането на зехтина на въздействието на кислород ще ускори разграждането му.

Пазете бутилката от светлина

Повечето зехтини са опаковани в тъмни бутилки по една единствена причина. Те филтрират по-голямата част от светлината, която с течение на времето успява да разгради зехтина. Стъклената бутилка с тъмен цвят е важна и за гарантиране на срока на годност на продукта.

Как да разпознаем разваления зехтин

Фактът, че върху бутилката със зехтин е отбелязан срокът на годност, не гарантира, че зехтинът ще запази същото качество много дълго време.

Преди да използвате зехтина, проверете датата, отпечатана върху него, като ориентир за неговото качество. Бъдете внимателни за следните признаци, които ще ви помогнат да разпознаете разваления зехтин.

Вижте

Първото нещо, което трябва да погледнете, е външният вид на зехтина. След 12 или 18 месеца зехтинът ще започне да променя цвета си. Ако е развален, зехтинът ще придобие светложълт цвят.

Още: Масло или зехтин: Ето какво да изберете за по-дълъг живот

Аромат

Ако има определящ показател за качеството на зехтина, това е миризмата му. Пресните масла имат ярък, остър аромат. Но с разграждането си маслото придобива миризма, която наподобява развалени фъстъци, тебешир или замазка.

Вкус

Ако все още се съмнявате, отпийте една глътка и усетете вкуса му в устата си. Ако вкусът, който усещате, е на лепкава мазнина, кисел или подобен на тиква, знайте, че сте се сблъскали с развален зехтин.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес