Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да успокоите стресирана нервна си система

10 август 2023, 12:56 часа

От работния стрес през семейните задължения до текущите събития, нашата нервна система поема основната тежест на всичко това.

Освен това получаваме постоянни съобщения да бъдем продуктивни, да поддържаме рутинните си упражнения и да останем социално ангажирани – като същевременно поддържаме практиката си на медитация и храним децата с пробиотици.

Понякога просто трябва да кажем, че е достатъчно.

Всички имаме лимит и не е трудно да го достигнем с всичко, което се случва в света. Не можем да се принудим да работим без сериозни последствия, нито сега, нито в бъдеще.

Добрата новина е, че има малки, прости начини да добавим почивка, подмладяване и устойчивост в начина си на живот.

Нервната ни система се нуждае от тези почивки по същия начин, по който трябва да останем хидратирани, да посещаваме тоалетната и да спим достатъчно всяка вечер. Те не са лукс. Те са от съществено значение.

По-долу са някои първокласни методи, за да дадете на нервите си това, от което се нуждаят, независимо какво се случва около вас.

Тренировка с тежести

Простото вдигане на тежести е лесен начин да получите проприоцептивна информация и да започнете упражнението си едновременно.

Лекар: Това е най-полезната храна за нервната система на възрастните хора

Едно проучване на олимпийски щангисти показа, че вдигането на тежести може да е от полза за проприоцептивната обратна връзка. Друго проучване отбелязва, че вдигането на тежести може да подобри осъзнаването на тялото или кинестезията.

За да започнете да вдигате тежести, не е задължително да имате нужда от  оборудване.

Може да успеете да намерите това, което ви трябва около къщата или градинската барака (помислете за торби с пръст). При липса на предмети можете също да използвате съпротивителни ленти.

Друг вариант е да се съсредоточите върху упражненията със собствено тегло и да пропуснете напълно оборудването.

Разбира се, винаги имайте предвид безопасността и говорете с Вашия лекар, преди да започнете нова програма за упражнения.

Одеяла, жилетки и възглавници с тежести

За по-щадящ начин да използвате тежестта за успокояване на вашата система, можете да опитате произволен брой аксесоари с тежести.

Утежнените одеяла са удобна опция за постигане на дълбок натиск, за който се предполага, че помага за понижаване на сърдечната честота при юноши.

Има много опции, когато става въпрос за одеяла с тежести, включително одеяла за деца.

Има опции, които могат да се затоплят в микровълновата, да съдържат успокояващи аромати или дори да са под формата на плюшени животни.

Гушнете се в любим човек

В допълнение към тренировките с тежести и продуктите с тежести, доброто старомодно гушкане с някого, когото обичате, също може да послужи за осигуряване на утеха.

Известно е, че гушкането освобождава ендорфини и окситоцин, известен също като „хормона на любовта“. Колкото повече време прекарвате гушнати, има вероятност да почувствате по-голямо спокойствие.

Загрейте се

Много от нас са имали опит да бъдат успокоени от топла прегръдка или гореща вана.

Горещите вани могат да помогнат за намаляване на възпалението и регулиране на кръвната захар. Доказателствата също така сочат, че сауната може да увеличи ендорфините.

Можете да обслужвате вашата баня според вашите нужди и предпочитания. За да го превърнете в пълно сетивно изживяване и дори да включите някои лечебни билки, опитайте соли за вана.

Вредят ли фитнес тренировките на нервната система?

Хранете се с мазнини

Сериозно. Мозъкът и нервната система обичат мазнините.

Нервните клетки са обвити в защитно покритие, наречено миелин. Доказателства сочат, че яденето на мазнини може да помогне за поддържането на защитното покритие здраво, като предотвратява демиелинизацията или ерозията на миелина.

Мислете за яденето на здравословни мазнини като за начин буквално да смекчите нервната си система.

Здравословните мазнини включват тези, които съставляват средиземноморската диета, като авокадо, ядки и мазна риба. Гхи или избистреното масло също е чудесен избор за получаване на здравословни мазнини във вашата диета.

Можете дори да намерите лечебно гхи с билки, специално насочени към здравето на нервната система, или дори да си направите сами.

Не забравяйте да се консултирате с квалифициран билкар, преди да добавите билки към вашата здравна рутина.

Направете място за почивка

Една силно подценявана, но дълбока практика за даване на почивка на нервната система е просто да направите точно това: да си починете

Много от нас живеят натоварен живот и нямат много време в пълните си графици, за да си починат. Дори когато го правим, често избираме да запълним пространството с любимото си шоу на Netflix, телефонно обаждане с приятел или наваксване на нашите социални емисии.

Въпреки че няма нищо лошо в тези дейности, нервната система наистина жадува за пространство и тишина.

Всяка дейност е малко стимулираща. Наистина да дадем почивка на нервите си означава, че ги храним с минималното възможно количество стимулация и максимизираме почивката и подмладяването.

Намалете звука

Когато съзнателно избираме да дадем почивка на нервната си система, ние позволяваме на цялата ни система да се калибрира отново.

Здравата нервна система може да доведе до подобрен имунитет, по-голяма устойчивост и повишено чувство за благополучие.

Като намалим ненужните стимули и увеличим горните дейности, можем да гарантираме, че нервите ни остават здрави, независимо какво се случва в света около нас.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес