Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте по една купичка с череши всеки ден и ето какво може да стане

07 юли 2021, 06:25 часа

Черешите са едни от най-предпочитаните плодове през лятото. Почти не съществува човек, който да не обича да ги похапва. Грехота би било да ги избягваме, след като природата ни е дарила с толкова вкусен и полезен плод.

Сочната череша е идеална. Тя няма негативни страни. В една купичка череши се съдържат приблизително около 90 калории и редица минерали, витамини, фибри и белтъчини.

Ако всеки ден похапвате по една десертна купичка, пълна с череши, ще забележите следните положителни промени:

• По-добро качество на съня

В черешите се съдържат антиоксиданти, които са естествен източник на мелатонин. Това е хормонът, успяващ да регулира циклите на сън. Ако изядете няколко череши, преди сън, вие ще спомогнете за това да спите пълноценно. Освен това няма да губите ценно време в заспиване.

• Плодът е полезен при възпаления

Известно е, че червените плодове успяват да засилят възпалителните процеси, но това не важи за черешите. За разлика от останалите плодове, те не само, че не засилват възпалителните процеси, но и спомагат за намаляването им.

• По-добра памет

Знаете ли, че веществото, което засилва паметта, се нарича антоцианин? То се съдържа именно в този плод, който почти всеки обича да похапва през летните месеци. Ако всеки ден изяждате по шепа – две череши, то гарантирано ще допринесете за засилването на паметта си и ще се чувствате много по-полезни за вас самите.

• По-малък риск от сърдечно – съдови заболявания

Благодарение на черешите се регулира нивото на глюкоза. Това се отнася за пациенти с метаболитен синдром. По този начин плодовете предотвратяват сърдечно – съдовите заболявания.

Освен всичко останало, черешите са безумно вкусни и сладки. Само една купичка на ден ще ни накара да се чувстваме много по-щастливи, отпочинали и с добра памет. Похапвайте ги без никакви угризения!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес