Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако пиете по една лъжица ябълков оцет всеки ден

22 май 2024, 21:23 часа

Ябълките, освен за ядене, се използват и за приготвяне на оцет.

Ябълковият оцет не съдържа химикали и се произвежда в процеса на преработка на ябълков сок с помощта на оцетнокисели бактерии. 

Вижте още: Какво се случва с организма ви, ако консумирате ориз всеки ден

Ябълковият оцет започва да се използва от Хипократ, „баща медицина“, за лечение на болести. Оттогава до днес тази златиста на цвят течност е известна с благоприятното си въздействие върху нашето здраве.

Препоръчителната дневна доза е една чаена лъжичка и тъй като има доста интензивен вкус, който не се харесва на някои хора, може да се смесва с вода. Освен това има различни рецепти за напитки с ябълков оцет.

Що се отнася до здравето, ябълковият оцет е широко известен със своите лечебни свойства.

Отслабване

Ябълковият оцет помага за отслабването. Това е доказано от едно проучване: участниците, които са консумирали ябълков оцет през деня, са консумирали средно 275 калории по-малко от участниците от тестовата група. Причината за това е, че ябълковият оцет увеличава чувството ни за ситост, така че имате по-малко нужда от храна.

Бактерии и гъбички

Хората знаят, че ябълковият оцет е противогъбичен и антибактериален. Този оцет съдържа полифеноли, за които се предполага, че свързват свободните радикали и имат противовъзпалителни свойства. Ябълковият оцет винаги е бил използван за дезинфекция на рани и кожа.

Стомах

Ако имате чувствителен стомах, една лъжичка ябълков оцет на ден може да реши проблема ви. Оцетната киселина стимулира производството на слюнка, стомашни киселини, а също и храносмилателни сокове - по-точно храносмилателни ензими трипсин и липаза.

Вижте още: Няма да повярвате какво се случва с кръвното ви, ако пиете черен чай

Нестабилно ниво на кръвната захар

Ако обичате храна, богата на въглехидрати, и имате повишени или нестабилни нива на кръвната захар, добре е да приемате ябълков оцет. А именно консумиран в комбинация с въглехидрати, ще повиши инсулиновата чувствителност. С други думи, това означава, че инсулинът ще работи по-интензивно и клетките ще могат да използват повече захар и въглехидрати. В резултат на това ще се чувствате по-малко уморени и ще имате повече енергия.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес