Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екстрактът от какао може да помогне за намаляване на риска от тези болести

18 декември 2023, 09:49 часа

Нови изследвания показват, че ежедневният прием на добавки с екстракт от какао може да помогне за подобряване на когнитивната функция при възрастни хора.

По-възрастните хора, приемащи ежедневни добавки с екстракт от какао, наблюдават умерено подобрение на когнитивната функция, но само ако имат по-ниско качество на диетата.

Тази вкусна напитка подобрява паметта и намалява риска от деменция

Изследователите казват, че е твърде рано да се препоръчват добавки с екстракт от кока за подобряване на когнитивната функция.

Възрастни, които са приемали ежедневна добавка с екстракт от какао в продължение на две години, са забелязали скромни подобрения в когнитивната функция, установи ново рандомизирано клинично проучване.

Ползите обаче са наблюдавани само при хора, които са имали по-ниско качество на диетата в началото на проучването. Тези със здравословни диетични модели не са видели подобен тласък в познанието.

Ползите от екстракта от какао за тези с по-нискокачествена диета

Новото проучване, което е част от по-голямото проучване на резултатите от какаовата добавка и мултивитамините (COSMOS), включва 573 по-възрастни мъже и жени, които са избрани на случаен принцип да приемат ежедневно екстракт от какао или неактивно плацебо в продължение на две години.

Средната възраст на участниците е 70 години, като около половината са жени. Освен това 11% от участниците съобщават, че ядат шоколад всеки ден преди началото на изпитването.

Хората в групата на какаовия екстракт са приемали по две капсули на ден, съдържащи общо 500 милиграма какаови флаваноли, включително 80 милиграма епикатехин.

Лекар разкри как какаото влияе на холестерола

Флаванолите, известни също като флаван-3-оли, са подклас растителни съединения, известни като флавоноиди. Флаванолите се намират в чайове, продукти на основата на какао, грозде, ябълки и горски плодове.

Участниците са били подложени на когнитивно тестване, когато са били включени в проучването; 492 участници повториха тестването две години по-късно.

Когато изследователите изследват данните за цялата група, ежедневните добавки с екстракт от какао нямат ефект върху цялостната когнитивност на хората.

Въпреки това, когато са разгледали хора с по-ниско качество на диета в началото на проучването, хората, приемащи ежедневни добавки с какао, са имали „сравнително по-добри“ промени в цялостната когнитивна и изпълнителна функция.

Изпълнителната функция е набор от когнитивни умения, необходими за самоконтрол и управление на поведението.

Резултатите са в съответствие с констатациите от по-ранно проучване, направено сред участници в COSMOS, което установи, че ежедневните флаваноли подобряват определен тип памет при по-възрастни хора с по-ниско качество на диетата.

Въпреки това, той контрастира с друго проучване на COSMOS, което установи, че ежедневният прием на мултивитамини/минерали подобрява цялостното познаване, но екстрактът от какао няма ефект. Това изследване обаче не разглежда отделно хората с по-ниско качество на диетата.

Твърде рано е да се препоръчва екстракт от какао

Въпреки че проучването показва потенциална полза от допълнителните добавки с какао върху когнитивните способности за хора с по-ниско качество на диетата, са необходими повече изследвания.

„Въз основа на нашите резултати не можем да препоръчаме ежедневна добавка на екстракт от какао за запазване на когнитивната функция“, казва експерт.

Той контрастира това с проучване, на което е съавтор, което разглежда цялостния хранителен прием на флавоноли, друг вид флавоноид.

Разнообразната диета и други промени са ключови за запазване на когнитивната функция

Въпреки това, ако хората няма да подобрят диетите си – или имат диетичен дефицит, по каквато и да е причина – този екстракт от какао, или по този въпрос, мултивитамин, има потенциала да преодолее тази хранителна празнина.

В крайна сметка поддържането на здравословна, разнообразна, питателна диета ще бъде от полза за здравето на мозъка.

Разнообразието на храните е от ключово значение, тъй като различните видове храни имат различни хранителни вещества, включително витамини, минерали и фитохимикали като флавоноиди.

Докато изследванията показват, че диетата може да намали риска от деменция, Холанд каза, че това състояние се влияе от редица фактори, така че трябва да използвате възможно най-много „инструменти“.

Това включва не само здравословно хранене, но и редовна физическа активност, насърчаване на активен социален живот, участие в дейности, които стимулират мозъка ви, осигуряване на добро качество и количество на съня и практикуване на намаляване на стреса.

Експертите казват, че са необходими повече изследвания, преди да се препоръчат добавки с екстракт от какао за подобряване на когнитивните способности, но има и други начини за намаляване на риска от деменция, включително подобряване на цялостната диета и редовни упражнения.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес