Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чести причини, поради които пастата ви не се получава и как да я поправите

07 септември 2023, 14:45 часа

Вземете правилната паста

Вдъхновените от Средиземноморието салати с паста обикновено се правят от къси, сушени тестени изделия, като пене, черупки, фарфале или фусили. Не хабете прясна паста за салата с паста, защото няма да издържи.

Гответе я правилно

Изпитаният и истински метод за готвене на паста, но с повече сол от обикновено, е най-добрият ви залог. За един килограм макаронени изделия сварете 3 литра вода и обичайната супена лъжица сол плюс една чаена лъжичка или нещо такова, за да подправите наистина пастата си. Охлаждането ще заглуши всички вкусове, включително солта.

Поставете пастата, разбърквайте я на всеки няколко минути, за да не залепне или не се сготви неравномерно, и задайте таймер за минута по-малко от указаното на опаковката. След това я тествайте.

В какъв съд да завършим готвенето на паста?

Ал денте, но не прекалено ал денте

Готвенето на паста, която ще бъде охладена, има своите клопки. Когато тествате вашата паста, изплакнете я със студена вода, за да я охладите напълно, преди да я опитате.

Нишестетата, независимо дали в картофи, ориз или паста, могат да станат по-твърди, когато се сготвят и охладят.

Всички нишестени храни ще се усещат нежни, докато са горещи, но могат да станат по-твърди, когато са студени. Това е прекристализация на нишесте или ретроградация. Молекулите на нишестето започват да се свързват заедно, докато храната се охлажда, създавайки по-здрава матрица.

Това означава, че трябва да сготвите макароните малко по-твърди, но не и отпуснати.

Как да ги мариновате

Най-добрата практика е да подготвите дресинга, да нарежете зеленчуците и да сготвите пастата възможно най-близо до момента, в който ще бъде изядена. Отцедете пастата и я изплакнете с топла вода, не студена, след което разклатете пастата, за да се отцеди добре. Докато е още топла, а не гореща, залейте пастата с половината от дресинга, след което разбъркайте останалия точно преди сервиране.

Добавянето на част от дресинга, докато пастата е топла, помага тя да се свърже с пастата и да поеме съвсем малко. Ако правите салата с макаронени изделия един ден напред, сложете зеленчуците от едната страна на контейнера, а пастата от другата и разбъркайте, за да се смесят в последния момент.

Кремообразни дресинги

Майонеза, заквасена сметана и други кремообразни съставки също ще попият в пастата. След ден или два в хладилника, уверете се, че сте разбъркали добре сместа, за да покриете отново пастата с дресинг и течностите от вашите зеленчуци, които са се струпали на дъното, и освежете вкусовете с малко киселина и сол.

Никога не добавяйте тези съставки

Мислите ли да добавите малко черен боб, орехи или други тъмни храни? Добавете ги непосредствено преди сервиране, или юфката, сгушена до тях в хладилника, ще абсорбира пигментите, оцветявайки пастата с тъмни петна. И отложете добавянето на меко сирене и деликатни зеленчуци до точно преди сервиране, защото и двете се унищожават от накисване в кисел дресинг.

Италия не е родина на пастата - ето коя е!

Помислете за пълнозърнести храни, които са неразрушими

Ако искате обилна салата, която ще се подобри с времето, направете пълнозърнеста салата. Същите вкусове, които обичате в салата с макаронени изделия, допълват, пълнозърнест овес, див ориз или други пълнозърнести храни. Докато зърната се накисват в дресинга, те стават по-нежни и ароматни. Една салата може да престои четири или пет дни в хладилника без загуба на текстура. 

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес