Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чай от магданоз - понижава холестерола и лекува анемия

09 октомври 2024, 19:00 часа

Магданозът е богат на фолиева киселина, витамини А, С, Е и минерали и има множество положителни ефекти върху здравето.

Магданозът се използва не само като подправка, но и като лекарство от векове. Произходът на магданоза е Близкия изток, откъдето се разпространява в цяла Европа и Америка. Основната употреба на магданоза, освен използването му като подправка, е за изхвърляне на вода и детоксикация на тялото. През Средновековието се е използвал за възстановяване и освежаване след нощ, пълна с вино и мазна храна.

Вижте още: Кардиолог: Първият симптом на висок холестерол се появява в очите

Чаят от магданоз е бил използван по препоръка на билкари в историята за улесняване и поддържане на редовна менструация и като лекарство за възстановяване на матката в нормалното й положение след раждането. Магданозът се използва най-вече при всички заболявания, свързани с бъбреците. Чаят от магданоз предотвратява усвояването на солта в тъканите, като по този начин предпазва бъбреците и черния дроб и на практика ги почиства.

Този чай трябва да се пие при инфекции на пикочния мехур , както и при поява на камъни в бъбреците. Чаят от магданоз се споменава и като профилактика и лечение на рак на дебелото черво при мъже и жени и рак на шийката на матката при жени.

Магданозът е богат на фолиева киселина, която е от съществено значение за здравето на сърдечно-съдовата система.

Самият магданоз е много богат на витамини А, С, Е и минерали, а редовната му употреба допринася за намаляване на лошия LDL холестерол . Ако страдате от високо кръвно налягане, можете да го използвате и за понижаването му.

Можете също така да използвате чай за успокояване на червата, подобряване на храносмилането или премахване на газовете. Магданозът е богат на желязо, така че употребата му се препоръчва и при анемия.

Едно от простите и много ефективни приложения на магданоза е предотвратяването на лош дъх . Достатъчно е да сдъвчете няколко листа пресен магданоз и лошият дъх ще се неутрализира. Това е особено вярно в ситуации, в които консумирате чесън и лук, чиято миризма искате да неутрализирате.

Магданозът вирее навсякъде и можете лесно да го отгледате дори в саксия в дома си и винаги да имате под ръка прясно растение. Дори през зимата можете да закупите семена в разсадник, да ги засадите в дълбока саксия и растението ще израсне за няколко седмици на светло място.

Приготвяне на чай от магданоз

Чаят от магданоз се приготвя, като в гореща вода се добавят две големи супени лъжици пресен или сушен магданоз. Магданозът трябва да престои 5-10 минути във водата, след което се изважда. Когато чаят се охлади, изстискайте няколко капки лимон и добавете чаена лъжичка мед по желание.

Вижте още: Лекар: Как бирата влияе на кръвната захар и подходяща ли е за диабетици

Можете да пиете чая, когато пожелаете, и да го използвате два пъти на ден при гореспоменатите оплаквания. Чаят от магданоз ще предизвика повишено уриниране, така че не се препоръчва точно преди лягане, за да не се събудите от него.

Бременните жени не трябва да пият чай от магданоз поради възможни неблагоприятни хормонални ефекти.

Можете също така да използвате магданоз за успокояване на нервите си. Трябва да вземете корена и листата на прясно растение, да ги нарежете възможно най-дребно и да ги смесите с акациев мед . Сместа трябва да престои 7 дни, след което се приема по една супена лъжица преди лягане .

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес