Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безопасно ли е да готвите с алуминиево фолио?

08 октомври 2024, 14:40 часа

Има много шум около алуминиевото фолио и употребата му в кухнята, най-вече - опасения относно потенциала му да влива „опасни“ метали в храната ви. Но наистина ли фолиото представлява потенциална опасност за вашето здраве?

Алуминият е навсякъде – не само във фолиото

Докато много хора посочват алуминиевото фолио като битова опасност, това популярно погрешно схващане пренебрегва ключов детайл. Не е задължително алуминиевото фолио да причини здравословни проблеми. По-скоро проблемът може да се крие в алуминия като цяло.

Още: Не купувайте кухненски прибори от този цвят – опасни са

Както се посочва в статия от 2017, алуминият е третият най-разпространен елемент в земната кора. Всъщност се среща естествено в околната среда, което означава, че присъства в храната, мръсотията и питейната вода. Алуминият се използва и в опаковки за храни, тави за печене, козметични продукти и дори лекарства като антиациди. Буквално е навсякъде.

Но опасен ли е алуминият? Е, потенциалните опасности от алуминия се изучават от години. И има някои доказателства, че алуминият може да бъде свързан с някои опасности за здравето. Изследванията предполагат, че може да има връзка между излагането на алуминий и болестта на Алцхаймер, тъй като са наблюдавани повишени нива на алуминий в мозъците на хора с това състояние. Но изследванията все още са доста смесени и идеята, че алуминият може да доведе до някои видове рак, не е доказана.

 

Още: Как правилно да почистите вашата съдомиялна машина: Чаши и чинии ще са блестящи

Колко алуминий е твърде много?

 

Въпреки че не е лоша идея да сведете до минимум количеството алуминий, което консумирате, наистина не можете да избегнете този метал. Почти невъзможно е да го премахнете напълно от вашата диета и начин на живот.

Така че е по-добре да погледнете колко алуминий може да приемате като цяло. Според Световната здравна организация (СЗО) и Агенцията по храните и лекарствата (FDA), нивата на алуминий под 2 мг на около 1кг телесно тегло на седмица няма да доведат до здравословни проблеми.

И което е по-важно, дори ако приемате алуминий от различни източници, вероятно не получавате достатъчно, за да представлявате риск за здравето. Само около 0,1% от погълнатия алуминий се абсорбира от стомашно-чревния тракт и става бионаличен.

Колко алуминий се крие във фолиото?

Някои научни изследвания показват, че алуминият, присъстващ в обикновените кухненски артикули като съдове за готвене, контейнери и фолио, може потенциално да проникне във вашата храна. Ключът е да разберете колко – или всъщност колко малко – алуминий получавате, когато използвате фолио.

Количеството алуминий, което влиза във вашата храна, когато използвате алуминиево фолио, може да варира. Дори констатациите от изследователски проучвания показват различни резултати, като някои предполагат, че фолиото може да увеличи съдържанието на алуминий в храните от 89 до 378%.

Но дори тези числа не трябва да са тревожни, тъй като този алуминий става проблематичен само когато се добави към общия прием на алуминий. Има доказателства от оценки на научните изследвания и Европейския орган за безопасност на храните, които предполагат, че общата консумация на алуминий е по-ниска, отколкото повечето хора си мислят – което означава, че дори да се случи да погълнете малко от метала във фолиото, това не би трябвало да изложи вас или вашето здраве на риск.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес