Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сте с бебе на море – 10 неща, които задължително да направите

10 юли 2023, 17:00 часа

С такова нетърпение очаквахте лятото, а сега се чудите дали да се откажете от почивката, защото станахте трима и се колебаете дали с бебе на море ще може да релаксирате и най-вече как ще се отрази пътуването на малкото човече. По форумите може да откриете много за и против почивката с бебе на море – от минусите и страшните истории за опасност от пътуването, от вируси, от слънчасване, прегряване, трудностите при намирането на педиатър при нужда до плюсове – бебето предимно спи, то не ходи все още и това намалява риска на плажа, както и прави самия престои по-приятен и релаксиращ за мама и тате. Колкото хора, толкова и мнения. Какво казват обаче специалистите по темата и какво задължително трябва да имате предвид с бебе на море?

С бебе на море – какво казват специалистите?

Тъй като вероятно трескаво сте преровили всички форуми, в които майките споделят своя личен опит, и сте срещнали както доводи твърдо за, така и такива против, запознали сте се с няколко страшни истории, както и с другата крайност – че бебето не трябва да променя живота и плановете на родителите си, а да ги допълва, сте повече от объркани и още по-трудно ви е да вземете решение. Да, личният опит е важен, може да почерпите много от другите родители, да се подготвите какво ви очаква, но мнението на специалистите също е от значение. Ето какво сочат те.

Море или планина – ето как да изберете между двете

-          Макар Американската академия по педиатрия да няма официална препоръка за възрастта, след която бебетата могат да влизат в открити водни басейни, те препоръчват лятната почивка на море да бъде отложена поне до навършването на 5-6-месечна възраст на бебето, а след това влизането във водата да става на изключителни плитчини и с повишено внимание, тъй като са възможни спъване, подхлъзване, вълна или течение, които могат да бутнат родителя и бебето да попадне във водата. Спасителят не е лукс, а абсолютна необходимост. 

-          Поглъщането на вода, ако сте с бебе на море, е сред основните неща, за които трябва да внимавате. При малки бебета това може да доведе до електролитен дисбаланс, повръщане и диария, а те са изключително опасни за кърмачетата, чиято имунна система все още е незряла.

-          Къпането в морето преди навършването на 6-месечна възраст е опасно и заради друга причина – бебето не може да регулира добре своята температура и дори топлата вода представлява опасност за здравето му.

-          Слънцето е друг фактор, с които задължително да се съобразявате, когато сте с бебе на море. Не си мислете, че под чадъра е сянка и не е проблем да стоите цял ден. Всъщност бебетата, ако изобщо следва да са на плажа, трябва да бъдат прибрани преди 10-11 часа. Бебетата могат да прегреят, дори да са на дебела сянка. Симптомите включват:  хладна, влажна кожа, световъртеж, спазми в краката или стомаха и изискват незабавна лекарска намеса.

-           Хранете бебето само с мляко и кърма и не използвайте чешмяна вода при приготвяне на млякото.

10 задължителни неща, ако все пак потеглите с бебе към плажа

Ако все пак решите да не се съобразите с препоръките да поизчакате бебето да порасне и се запътите с бебе на море, ето какво следва да имате предвид и за какво да внимавате:

1.       Мястото за настаняване

Палатките, които сте обожавали, не са за бебета. Изберете хотел, предлагащ всичко необходимо и повече от необходимото, за да имате сигурност за бебето си.

2.       Месецът, който сте избрали да почивате с бебе на море

Юни е чудесен, септември също. Юли и август особено ако се очертават с високи температури, не са добър избор. Ако живакът скача над 30 градуса – не е моментът за море и пътуване.

3.       Самото пътуване

Вероятно няма смисъл да казваме, че е нужно специално бебешко кошче за колата. Но все пак ще го подчертаем, както и че следва да сте подготвени под ръка с храна и памперси, както и всичко нужно за бебето из път.

4.       Играчките

Ако бебето не заспива без любимата играчка, не я забравяйте. Ще си спестите много главоболия.

5.       Медикаментите

Дори да има лекар в мястото за настаняване, не пропускайте да вземете аптечка с медикаменти, най-важните сред които са: лекарство за смъкване на температура, лекарство при повръщане/диария, мазило против ухапвания от различни насекоми. Консултирайте се с педиатъра какво да вземете за морето и се уверете, че може да поддържате с него връзка по телефона при нужда.

6.       Правилно поведение

Не се изкушавайте да постоите още малко на плажа, защото детето изглежда спокойно и спи. След 10 часа се приберете в стаята. Късен следобед може отново да посетите плажа, но след 17 часа. Въпреки че мъникът е с дрехи и на сянка, мажете го под тях със слънцезащитен крем обилно и редовно. Не избирайте градове, които са шумни и за свободни хора, предпочитайте семейните курорти, където се срещат много деца в местата за настаняване и околните проявяват търпение и разбиране, защото самите те са с бебе на море.

Съветите на дерматолога за първото море на детето

7.       Променете плановете

Винаги сте ходили заедно на плаж? Вечеряли сте заедно с половинката? Време е да промените това. Може да се насладите на цял ден на плажа, докато мъжът ви гледа бебето, а на другия ден да останете вие с мъничето, давайки възможност на таткото на свой ред да релаксира. Подгответе се, че ще ви се наложи да спите, ядете, излизате, плувате, плажувате на смени. Тоест общата почивка ще е различна от тази преди бебето.

8.       Вземете всичко необходимо от вкъщи

Не тръгвайте без нужните памперси, играчки, възглавнички, кърпи с идеята, че може да купите от там. Там е лудница и едва ли ще ви е до обикаляне за купуване.

9.       Не се страхувайте да се откажете

Отивате, не ви допада как се развиват нещата и си тръгвате обратно. Всичко е нормално. Щом така искате, така трябва да се случат нещата.

10.   Помощ от баба

Ако има кой и как, вземете си помощници, ако сте с бебе на море. Баба. Или две баби. Или всички баби и дядовци. Ще ни благодарите за този съвет, когато се върнете. Приятно прекарване!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес