Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 храни, които ускоряват метаболизма – добавете ги към вашата диета

08 февруари 2024, 17:22 часа

Метаболизмът е същото това нещо, заради което човешкото тяло непрекъснато получава хранителни вещества, които поддържат енергията и жизнената активност. Колко пъти сме чували, че хората, които не спортуват и ядат много, не напълняват, защото имат добър метаболизъм? Но всичко е наред, ако при вас всичко е различно.

Какво да правите, ако имате бавен метаболизъм, заради който тялото "съхранява" всичко, което може, за в бъдеще? Можете да промените това с помощта на храната.

Ето кои са храните, които да включите в менюто си, ако искате по-бърз метаболизъм.

Горски плодове

Различните плодове са не само вкусни, но и полезни. Те са с високо съдържание на антиоксиданти и фибри. Първите са отговорни, наред с други неща, за нашата младост, вторите - за здравословното храносмилане. Голям плюс е, че можете да направите много вкусни десерти и напитки с горски плодове, особено любимите на всички смутита.

Авокадо

Любимецът на фитнес експертите и диетолозите не е зеленчук, както мнозина си мислят, а плод от гледна точка на биолозите. Авокадото е вкусно, здравословно и съдържа всичките девет незаменими за човека аминокиселини! И колко много можете да готвите с него!

12-те най-добри храни за засилване на метаболизма

Сьомга

Сьомгата не само подобрява метаболизма, но и придава на кожата здрав блясък. Освен това съдържа Омега-3 мастни киселини, които помагат за поддържане на младостта и здравето на сърцето. Кой е за вкусно суши?

Спанак

Спанакът е с високо съдържание на витамин B, който не само засилва метаболизма, но и увеличава мускулната функция. Тези зеленолистни като цяло са супер полезни – както за фигурата, така и за здравето. В крайна сметка съдържа много естествени фибри, които също помагат на храносмилането. Така че спорт, спанак и суши. Защо не!

Говеждо месо

Яденето на храни с високо съдържание на протеини като добра пържола е един от най-добрите начини да ускорите метаболизма си. Но внимавайте с такива продукти в горещо време. 

Люти чушки

Всеки знае за полезните свойства на лютите чушки. Те не само повишават метаболизма, но и намаляват апетита. Лютите чушки също ни помагат да се охладим, когато е горещо: карат тялото да се поти, така че се чувстваме по-хладни. Но трябва да внимавате с този продукт: ако ядете много от него, без да ядете и пиете, лесно можете да получите гастрит.

Лекар: Това са най-добрите храни за бърз метаболизъм, яжте поне 2 от тях всеки ден

Аспержи

Витамини, микроелементи, много прекрасни фибри, почти никакви калории - само 21 на 100 грама - това е всичко за аспержите. Действат както като антиоксидант, така и като ускорител на метаболизма. Освен това се приготвя лесно, бързо и приятно.

Яйца

Западни експерти проведоха проучване сред жени с наднормено тегло. Момичетата ядоха две варени яйца за закуска в продължение на два месеца, вместо печени. В резултат на изследването 83% от „експерименталните субекти“ са загубили няколко нежелани сантиметра в талията си.

Между другото,

Не само храната влияе на метаболизма. Трябва да следим колко пием - течността трябва да постъпва равномерно в тялото през целия ден, около два литра чиста вода на ден. Силовите тренировки са важни: колкото повече мускули има в тялото, толкова по-бърз е метаболизмът, защото мускулите изгарят много калории дори в покой.

И не забравяйте да спите достатъчно, така че през деня да нямате желание да се отдадете на сладкиши и като цяло да дъвчете произволно. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес