Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 здравословни навика, които могат да помогнат за намаляване на риска от депресия

03 октомври 2023, 16:26 часа

Ново изследване идентифицира седем навика за здравословен начин на живот, които могат да помогнат за намаляване на риска от депресия с цели 57%.

Изследователите са идентифицирали седем фактора за здравословен начин на живот, които могат да помогнат за намаляване на риска от депресия.

Факторите за здравословен начин на живот включват редовни упражнения, добър сън и общуване с приятели. Обемът на мозъка и някои биомаркери също са положително свързани със здравословния начин на живот. Придържането към здравословен начин на живот значително намалява риска от депресия.

Това може да звучи като безсмислено, но науката зад това не е толкова ясна, колкото си мислите.

Сега ново изследване помага да се определи какво означава воденето на „здравословен начин на живот“ за превенция на депресията, като се разглеждат ефектите от широк набор от фактори на начина на живот, като тютюнопушене, модели на сън и упражнения.

Докато предишни проучвания като цяло са се фокусирали само върху специфични фактори на начина на живот, например връзката между лошия сън и депресията, това ново изследване разглежда комбинацията от тях, както и ефектите им върху структурата на мозъка и биомаркерите.

Какво показват новите изследвания относно здравословните навици, които намаляват риска от депресия

В ново проучване, изследователи идентифицират седем фактора за здравословен начин на живот, които предпазват от депресия.

Седемте изследвани фактора са:

  • Пушене
  • Диета
  • Ниво на упражнение
  • Сън
  • Заседнал начин на живот
  • Социална свързаност
  • Консумация на алкохол

Изследователите също така са използвали биологични маркери като триглицериди (най-често срещаната форма на мазнини в тялото) и c-реактивен протеин (индикатор за възпаление), както и промени в мозъчната структура като индикатори за биологичните механизми на депресия върху тяло и мозък.

Чувствате се тъжни и депресирани? Прегледайте храната си

Открили са, че здравословният начин на живот намалява риска от депресия с 57%. Промяната на нашето поведение и развитието на здравословен начин на живот е нещо, което можем да направим за себе си, за да намалим риска от депресия.

Те изследват данните от 287 282 участници за своето изследване, от които приблизително 13 000 са имали депресия, и ги проследяват в продължение на девет години.

Последните открития говорят за безбройните начини, по които поведението в начина на живот може да повлияе на психичното здраве и простите начини, по които хората могат да се справят с тях.

Констатациите от проучването също така насърчават клиницистите да възприемат по-холистичен и многостранен подход за подпомагане на ежедневните процедури за самообслужване на своите клиенти. Особено важно е, че здравословният начин на живот изглежда осигурява един вид буфер за тези с висок генетичен риск от депресия.

Как поведението в начина на живот може да повлияе на рисковете от депресия

От седемте наблюдавани фактора за начина на живот, здравият сън оказва най-голямо влияние върху риска от депресия, като го намалява с 22%.

Следват „Никога не пушат“ и честите социални връзки, съответно с 20% и 18%.

Здравословната диета, умерената консумация на алкохол, редовната физическа активност и ниско до умерено заседнало поведение също намаляват риска от депресия.

Въз основа на тези седем фактора, участниците получиха оценка за начина на живот между 1 и 7 и бяха разпределени в една от трите групи (неблагоприятна, междинна и благоприятна), показваща общото качество на начина им на живот.

Участниците в междинната група са имали приблизително 41% по-малка вероятност да развият депресия в сравнение с тези с неблагоприятен начин на живот; тези в групата с благоприятен начин на живот са били с 57% по-малко вероятни.

Изследователите са разгледали и генетични варианти, свързани с депресията

Индивидите с най-нисък резултат за генетичен риск са имали 25% по-малка вероятност да развият депресия - по-малко въздействие от начина на живот.

Откритието подчертава, че воденето на здравословен начин на живот може да бъде дори по-важно за развитието на депресия от генетичните фактори.

Всички наши здравословни поведения са свързани с цялостното ни здраве (физическо и психическо) и е трудно да ги отделим, поради което това изследване е интересно, тъй като разглежда комбинирания ефект.

Поведението, в което участваме и което правим, ще повлияе на това как мислим, както и как се чувстваме и нашето настроение. Всичко е свързано.

Как връзката мозък-тяло влияе върху рисковете за психичното здраве

Въпреки че изследването разчита на самоотчитане на поведението, което може да затрудни точността и последователността, то също така използва биологични и неврологични маркери, за да помогне да се разбере връзката между факторите на начина на живот и депресията.

Изследователите са използвали MRI мозъчни сканирания на около 33 000 участници и са успели да свържат по-голям обем (индикатор за здравето на мозъка) в определени области на мозъка с фактори на здравословния начин на живот.

Тази храна помага за намаляване на риска от депресия многократно

Биомаркерите за стрес и възпаление, С-реактивен протеин и триглицериди, също бяха подобрени с резултата за начина на живот, подчертавайки сложната връзка между това как стресът, метаболизмът и дори имунната ни система могат да повлияят на риска от депресия.

Как да възприемем устойчив здравословен начин на живот

Като имате предвид тези седем фактора за начина на живот, как можете да ги направите част от живота си? Е, лека полека да започвам.

За да изградите своя здравословен начин на живот, изберете един от седемте фактора за начина на живот, върху които да работите, и бавно надграждайте до всичките седем от тях в продължение на няколко месеца. Превърнете здравословния начин на живот в навик. Може да се окаже, че вече имате няколко от тези фактори за добър начин на живот, но се опитайте да изградите, за да сте сигурни, че имате поне пет, а в идеалния случай седем от тях.

Воденето на здравословен начин на живот може да помогне за намаляване на риска от развитие на депресия.

Здравословният начин на живот включва неща като редовни упражнения, умерена консумация на алкохол, общуване с приятели и качествен сън, както и ограничаване на консумацията на алкохол.

Правенето на последователни стъпки към целите ви за здравословен начин на живот е по-важно от драматичната промяна наведнъж.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес