Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 причини да не изхвърляте водата, в която сте варили пастата

30 януари 2021, 10:43 часа

Едва ли предполагате, че водата, в която е варена пастата, се нарича течно злато. Това е така, защото тя може да се използва повторно и в повечето случаи не за кулинарни цели.

Представяме ви 7 причини, поради които е по-добре да не я изхвърляте. Научете за какво може да я използвате.

1. За приготвянето на сос за паста

Водата, в която е варена пастата, е идеалната основа за приготвянето на сос. Тя съдържа нишесте и ако добавите масло, подправки и сирене, ще получите страхотен сос с копринено гладка текстура. Но за целта трябва да използвате качествена паста.

2. Течност за миене на съдове

Да, тази вода изглежда мръсна, но всъщност нишестето в нея действа като почистващ агент. То разтваря мръсотията върху повърхността чинии и тигани. Необходимо е единствено да ги напълните с тази течност и да ги оставите да престоят известно време. 

3. Тор за цветя

Естественото нишесте съдържа много витамини и минерали. Следователно, водата от пастата е полезна за стайните растения. Разбира се, преди да полеете цветята, тя трябва да се охлади. И е по-добре, ако в нея няма сол.

4. Маска за коса

Ако на косата ви липсва блясък, използвайте водата от пастата. Навлажнете с нея косата си. Изчакайте десет минути и след това измийте с шампоан, както обикновено. Косата моментално ще възвърне блясъка и мекотата си.

5. Основа за приготвянето на тесто

В случая може да приготвите вкусен домашен хляб или перфектната основа за пица. Нишестето не само придава на тестото по-приятен вкус, но и ще го направи по-пухкаво и меко.

6. Сос песто

Зеленият ароматен сос се приготвя, както следва: смелете ядки, чесън, босилек, настърган пармезан в блендер. Добавете малко сол и зехтин, за да се получи пюреобразна маса. Прибавете малко от водата от пастата и сосът ще стане по-гладък.

7. Лек за уморени крака

Минералите и витамините от водата, в която е варена пастата, помагат да се справите с болката и тежестта в краката. Просто я загрейте до комфортна температура и потопете краката си в нея. Останете така няколко минути и болката бързо ще отстъпи.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес