Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 здравословни ползи от сушения черен касис

29 юли 2022, 17:36 часа

Касисът е чудесен плод, който има много качества. Той има леко кисел, тръпчив вкус, но и характерна сладост. Богат е на големи количества витамин С, дори по-големи от тези на цитрусите и боровинките. Той е богат на флавоноиди и антиоксиданти, които имат противовъзпалителен ефект и предпазват клетките от увреждания. В касиса се съдържа голямо количество калий, което е много повече от количеството в бананите.

Сушеният черен касис е богат и на антоцианини. Това са специални антиоксиданти, които имат ключова роля в превенцията със сърдечно-съдовите заболявания, хроничните възпаления, намаляване на ставните болежки, инфекциите на пикочните пътища. В допълнение към това има антистараещо действие, заради антиоксидантите в него.

Кои са шестте ползи от консумацията на касис?

Превенция на рак

След като се изсуши, антиоксидантите в касиса се увеличават. Специфичните в него антоцианини могат да са превенция срещу рак. Те се борят с оксидативните процеси в клетките, причиняващи увреждания при делението. Учени изследователи от Унгария, Италия, САЩ са открили, че активността на черния касис срещу раковите клетки оказва благоприятно влияние върху черния дроб, спира растежа на рака и следователно допринася за благополучното развитие.

Изобилие от фибри

Диетичните фибри помагат за намаляване на холестерола и кръвната захар. Допринася и за намаляването на риска от хронични заболявания. Фибрите нормализират работата на стомаха и червата, ускоряват метаболизма и подхранват чревната флора.

Какво ще се случи с нас, ако ядем повечко КАСИС

За здрави кости

Сушеният касис е богат на минерали, като калий, манган и мед, а те са ценни за костите. Редовната консумация може да намали риска от остеопороза, артрит, възпаление на ставите и други подобни състояния.

Манганът участва в  образуването на костна тъкан, калият има особена роля при развитието на костите и здравината им.

Намалява риска от диабет

Освен от рак, съставките намаляват и риска от диабет. Антоцианините намаляват хроничните заболявания, включително и диабета.

Хидратира и овлажнява очите

Сухотата на очите може да бъде истински проблем, тъй като очите не могат да функционира нормално, а това може да предизвика много по-сериозен проблем. Сушеният черен касис е богат на Омега 6 мастни киселини, които облекчават сухотата и хидратират окото.

Стимулира дълголетието

Богатото съдържание на антиоксиданти и мед помага на клетките да останат здрави и млади за по-дълго време. Това е така и защото в касиса антоцианините се борят с оксидативния стрес и следователно подмладява клетките. Медта е важна и за изграждането на съединителната тъкан. С нейна помощ се усвоява и колагенът, който поддържа кожата, косата, костите и хрущялите в добро здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес