Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 неща, които трябва да правите през нощта, ако искате да сте по-щастливи сутрин

20 май 2024, 14:59 часа

Да се подготвите за добър ден не означава просто да имате стабилна сутрешна рутина (въпреки че това също е важно). Как прекарвате вечерите си е ключова част от уравнението, но понякога се пренебрегва.

Може да се изненадате как няколко малки промени в навиците ви през нощта могат да направят значителна разлика в щастието ви на сутринта.

Може би това е разходка след вечеря из блока или последна разходка с кучето ви, преди да се върнете за през нощта. Но само няколко минути леко движение на открито може да намали нивата на кръвната захар след хранене и да ви помогне да се отпуснете.

Правете тези 3 неща, за да имате по-добър и пълноценен сън

Остави телефона си, в идеалния случай в друга стая

За да получите по-качествена почивка, съсредоточете се върху подобряването на вашата „хигиена на съня“, което се отнася до навиците на начина на живот и факторите на околната среда, които влияят на нашия сън. И как използваме устройствата си през нощта е голяма част от това.

Изключете екраните си около 30 минути преди лягане и помислете дали да държите устройствата си далеч от леглото си, за да не се изкушавате да ги проверявате през нощта. Също така препоръчвам да вземете един от онези старинни будилници, които не общуват със социалните медии или вашия имейл.

Живеем в свръхстимулиращ свят, който може да засили сетивата ни, каза Чембърс. Избягването на екрани е един от начините да поправим това, но има и други неща, които можем да направим, за да успокоим сетивата си.

Помислете за подреждане на сензорни ритуали за отпускане, включително релаксиращи аромати, успокояващи звуци и успокояващи топли напитки, позволявайки на сетивата ни да прекъснат връзката и да се свържат отново с повече сила на следващата сутрин.

Вземете топла вана (или душ)

Доказано е, че пълното потапяне във вода, за разлика от вземането на душ, повдига настроението при хора с депресия, подобрява съня при хора с безсъние и има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Като се има предвид това, ако нямате вана или ако ваните просто не са вашето нещо, ритуалът за душ преди лягане също има предимства. Вземането на душ през нощта може да подобри съня, като увеличи намаляването на основната телесна температура, което е необходимо за започване на сън и поддържане на правилния сън през нощта.

Направете сканиране на тялото

 Насочете вниманието към всяка част от тялото си, като започнете от главата си и се придвижете бавно надолу, докато стигнете до пръстите на краката си. Обърнете внимание на усещанията, които забелязвате в тялото си, с усещане за топлина и неосъждащо любопитство. Това активира мозъчната мрежа, критична за саморегулацията и вътрешния баланс. Освен това е чудесен начин да се освободим от стреса и да се освободим от цялото напрежение, което се натрупва в натоварения ни живот.

Едноминутна медитация, защо е толкова полезна и как да направите бърза практика?

Отразете деня

Много от нас е по-вероятно да се тревожат за всички неща, които не са отметнали от списъка си със задачи в даден ден, отколкото да спрем и да оценим напредъка, който сме постигнали.

Независимо дали са написани или отразени, отбележете стъпките, предприети към дадена цел, преодолените предизвикателства или изпълнените задачи, без значение колко малки са. И това усещане за напредък ще създаде основата за някакъв тласък напред на следващия ден.

Дал също нарича саморефлексията „страхотна практика за завършване на натоварен ден. Той предлага да отделите малко време, за да помислите какво сте научили и как сте израснали този ден.

Вижте дали можете да преосмислите стресиращите събития като възможности за себеоткриване или за привеждане в съответствие с най-ценните ви ценности или ръководни принципи. Тази проста практика укрепва способността ни за прозрение и може да ни помогне да подходим към следващия ден с отворен ум, който е готов да учи.

Завършете деня си с благодарност

Преди да заспите, запишете три до пет неща, за които сте благодарни. Простият акт на изброяване на вашите благословии в живота може да доведе до значителни подобрения във вашето благосъстояние. Така че превърнете списъка си с благодарности през нощта в ежедневен навик.

Дал също препоръчва да завършите деня с кратка практика на благодарност.

Ако прекарате няколко минути в размисъл за хора, които цените, и неща, за които сте благодарни, като част от вашата рутина преди лягане, естествено ще се почувствате по-малко стресирани и по-свързани, докато се унасяте в съня.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес