Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 занимания за всички възрастни хора, които ги държат в кондиция

27 декември 2022, 12:00 часа

Според данни на Световната здравна организация броят на възрастните хора по целия свят нараства. С увеличаването на продължителността на живота расте и нуждата от здраве и запазване на добро самочувствие в напреднала възраст.

Ето какво разказва геронтологът д-р Пауло Брамбила.

Физическата активност на възрастните хора е от основно значение за поддържане на тяхното добро здраве. По време на стареенето техният организъм претърпява промени, които са в състояние да доведат до някои сериозни заболявания. Затова физическите дейности се превръщат в много важен фактор през тази фаза от живота. Практикуването на физически упражнения улеснява значително борбата със симптомите на стареене, укрепва тялото и поддържа ума активен. Физическите занимания на възрастните помагат за предотвратяване на сърдечно-респираторни заболявания, противодействат на депресията, стимулират паметта и двигателната координация.

Когато търсим дейности, подходящи за възрастни хора, идеалът е да изберем такива, които помагат за развитието на гъвкавост, мускулна сила и баланс. Не забравяйте, че за тези, които ще практикуват физически упражнения след дълга пауза, е важно да започнат постепенно, внимателно, като предварително направят оценка на своите възможности, за да проверят какво може и какво не може да вършат. При това това е важно да се уважават интересите на възрастните хора, за да бъде гарантирано участието им в съответните занимания, като се зачитат техните условия, потребности и желания. Ето някои полезни дейности в рамките на физическата активност.

Учени разкриха кой е най-полезният алкохол за възрастните хора, ако го консумират умерено

1. Разтягане на крайниците и цялото тяло

Разтягането е чудесен вариант на упражнения за възрастни хора, защото помага за предотвратяване на наранявания, подобрява гъвкавостта, баланса и контролира мускулната болка при натоварване. Крайно положително е обстоятелството, че това е дейност, която е възможно да се прави самостоятелно или след други упражнения. Тази практика, ако се изпълнява често, носи много ползи за благосъстоянието на възрастните хора, най-вече на тези с ограничения или с ниска физическа подвижност.

2. Танци

Музиката и ритъмът са чудесни съюзници в търсенето на здраве в напреднала възраст. Затова танците са много важна дейност за възрастните хора, понеже намаляват емоционалните блокажи, помагат за поддържане на биопсихосоциално взаимодействие и преодоляват симптомите на депресия. По тази причина музикалната терапия също е много важна практика за подобряване на физическото и психическото здраве на възрастните пациенти.

Лекар: Това е най-полезната риба за възрастните хора

3. Разходки

Ходенето може да бъде много просто упражнение, но толкова важно за поддържане на добро здраве. Разходките повишават настроението, спомагат за дишането и подобряват кръвообръщението. Удобните дрехи, маратонките и безопасното и проветриво място могат да помогнат на възрастните хора да поддържат активна физическа кондиция.

4. Интерактивни игри

Чувството за самота може да се усеща често в напреднала възраст. Ето защо дейностите, които включват група хора, могат да бъдат добър вариант за подпомагане на включването на възрастните хора в социален кръг за общуване и контакти. Освен ползата им за физическото и психическото здраве, интерактивните игри улесняват общуването на възрастния човек и спомагат за намаляване на усещането за самота, което може да причини депресия.

Лекар: Това е най-полезната храна за възрастните хора

5. Гимнастика

Гимнастиката винаги е чудесен комплекс от упражнения за поддържане на качеството на живота при възрастните хора. Тя държи във форма тялото и ума, спомага за подобряване на автономността и самочувствието.

Въобще, активните дейности в напреднала възраст са от съществено значение за укрепване на здравето и дават възможности за активно и щастливо остаряване. Възрастните хора имат нужда от развлекателни дейности, физически упражнения, музикална терапия в допълнение към друга активност – така си осигуряват здраве, самочувствие и добро настроение.

След като вече знаем значението на активните дейности за тях, нека се погрижим по най-добрия възможен начин за онези, които обичаме!

Внимание! Статията е само информативна. Винаги се съветвайте с медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес