Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 необичайни употреби на таблетките за миялна, които ще ви изненадат - можете да почистите почти всичко с тях!

28 октомври 2024, 10:35 часа

Малката таблетка за съдомиялна прави ежедневните задължения много по-лесни! Но знаете ли, че може да се използва не само за миене на съдове? Открийте 5 необичайни употреби на таблетките за съдомиялна, които могат да направят живота ви още по-лесен!

Малките таблетки и капсули за съдомиялна машина съдържат много концентрирани вещества: фосфати, ензими, които разтварят мазнини, захари и протеини, повърхностноактивни вещества, кислородни избелващи съединения и други. Всички тези вещества са подбрани така, че да имат по-силен ефект от обикновените почистващи течности. Тяхната задача е да разтварят и отмиват засъхналата мръсотия без използване на триене. Ето защо тези таблетки могат да ни помогнат да почистим много други места в дома – те са в състояние да заменят специализирани продукти, предназначени за конкретни цели, когато ги нямаме под ръка. Като например...

1. Премахване на загорели петна от тенджери

Още: Как да си направите домашен препарат за съдомиялна машина

Не е нужно да изхвърляте загорялата тенджера или да я търкате упорито – една таблетка за съдомиялна може да я спаси. Налейте гореща вода в загорелия съд, хвърлете таблетка за съдомиялна, оставете на котлона да заври и оставете да престои една нощ. На сутринта мръсотията лесно ще се отстрани.

2. Почистване на мръсна фурна

Имало ли е бедствие във вашата фурна? Плаши ли ви перспективата да търкате с часове мръсната фурна? Вземете таблетка за съдомиялна машина, поставете я върху тава на фурната, залейте я с гореща вода и я поставете вътре. За да подсилите ефекта, можете предварително да загреете фурната на 100-120ºC и да налеете вряла вода в тавата за печене, така че парата и препаратът да достигнат до всички кътчета. След охлаждане измийте мръсотията, която трябва да се отлепи лесно и избършете фурната с чиста влажна кърпа.

Още: Няма да повярвате, че тези 7 битови неща се мият в МИЯЛНА

3. Дезинфекция на коша за отпадъци

Колкото и да се стараете да не я цапате, кофата за боклук трябва да се мие и дезинфекцира от време на време. Изглежда никой не харесва тази дейност. Можем да улесним задачата, като налеем топла вода в кошницата и добавим таблетка за съдомиялна машина. Мръсотията ще се отлепи лесно и бактериите ще изчезнат.

4. Почистване на прибори за хранене

Вашите рядко използвани прибори за хранене са се зацапали и не изглеждат добре? Налейте вряла вода в купа, която ще побере цялата посуда, хвърлете таблетката в съдомиялната машина и поставете приборите там. Когато водата изстине ги изплакнете - трябва да възвърнат блясъка си!

5. Почистване на пералня

Вашата пералня мирише леко на плесен? В допълнение към почистването на филтъра и измиването на отделението за препарат, направете "вана" с таблетка за съдомиялна машина. Хвърлете една в пералнята, задайте програмата на 60ºC и включете пералнята. След такова почистване вътрешността на пералнята трябва да е лъскава и миришеща на чисто!

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес