Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина да подобрите здравето си само за 5 минути на ден

22 май 2023, 16:09 часа

Вярвате или не, има няколко неща, които можете да направите за пет минути или по-малко и които ще окажат положително въздействие върху вашето здраве и тонус.

Пет минути не са нищо, но ще направят голяма разлика с времето. Само се замислете колко често влизате в социалните мрежи и безсмислено скролвате само за да погледнете малко по-нагоре и да осъзнаете, че са изминали пет, десет или дори двадесет минути?

Тъй като прекомерното използване на социални мрежи е свързано с отрицателни последици за психичното здраве, може да е във ваш интерес да размените пет минути скролване в полза на една от петте научно подкрепени, подобряващи здравето дейности, изброени по-долу.

Работите нощни смени? Вижте какво причинява това на тялото

Фокусирайте се върху дъха си

Просто направете пауза и прекарайте няколко минути в дълги, дълбоки вдишвания и издишвания през носа. Тук дори не са необходими цели пет минути, за да започнете да се възползвате от ползите за здравето. Само за 90 секунди дълбокото дишане стимулира физиологична реакция на релаксация, която потиска производството на хормона на стреса, понижава кръвното налягане и намалява сърдечната честота, според изследване. Постоянната работа върху по-доброто дишане също може да подобри стойката и да намали болката.

Движете тялото си

Заседналият начин на живот, по-специално продължителното седене, е вредно не само за физическото ви здраве, но и за психическото ви благополучие, като увеличава риска както от смърт, така и от депресия. Движението на тялото ви дори за пет минути наведнъж може да има значение. Всъщност проучване от 2020 г. установи, че само 11 минути упражнения всеки ден, увеличават продължителността на живота ви.

Как ще движите тялото си зависи от вас. Докато поддържате тялото си в движение, видът на упражнението няма значение. Можете да правите пет минути йога, упражнения с тежести или всякакви други за раздвижване на тялото, като да танцувате на любимите ви весели песни.

Свържете се с приятел

Отделете пет минути, за да се почувствате видени и чути всеки ден, и върнете услугата на някой друг. Ако не можете да се срещнете лично с приятел или любим човек, времето пред екрана всъщност може да работи във ваша полза, като използвате видео разговор. Винаги е по-добре да говорите лично, но общуването по какъвто и да е начин, който ви помага да се чувствате подкрепени, може да предотврати самотата и чувството на изолация, които са свързани с влошаване на когнитивните умения, депресия, инфаркт, инсулт и ранна смърт.

Ако графикът затруднява ежедневната връзка с приятели, завържете разговори с другите, докато изпълнявате поръчки. Например, можете лесно да говорите с касиерите в магазина за хранителни стоки, като ги попитате как минава денят им, отговаряйки с искрен интерес и предоставяйки доброволно информация за вашия ден. Усмивката и искреното общуване могат да допринесат много за вашето собствено здраве и здравето на хората, които срещате.

Български лекар каза най-добрия метод да се предпазим от инфаркт

Приготвяне на здравословна храна

Случвало ли ви се е да гледате телевизия и да искате лека закуска, но не искате да отделяте време да измиете пресните плодове в хладилника си, така че вместо това сте грабнали торбичка чипс, защото е по-лесно? Достъпността е важен фактор за способността ни да правим здравословен избор, така че отделянето на пет минути за приготвяне на пресни храни за закуска може да бъде въздействащо.

Вероятно сте чували диетолози и фитнес инфлуенсъри да рекламират предимствата на приготвянето на храна за цялата седмица, при което приготвяте всички ястия в един ден. Въпреки че това звучи страхотно на теория и е удобно през цялата седмица, може да бъде изискващо и отнемащо време. Прекарването на само пет минути през деня, за да измиете и нарежете някои от любимите си пресни плодове и зеленчуци, е по-малко смущаващо и служи като добра отправна точка за приготвяне на по-мащабно хранене.

Разходете се бързо

Изследванията показват, че 10 000 крачки на ден могат да намалят риска от рак, сърдечни заболявания и ранна смърт, но по-нови изследвания всяко ходене помага. Така че само една петминутна разходка в квартала или в офис сградата има ползи за подобряване на здравето.

За разлика от трудните решения за по-добро здраве, като отказ от сирене или шоколад завинаги, петминутните дейности, изброени по-горе, са по-практични. С постоянна практика те могат да се превърнат в устойчиви здравословни навици, които ще осигурят ползи за подобряване на здравето през целия ви живот – потенциално по-дълъг живот заради тези петминутни навици!

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес