Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 консервирани храни, с които да се запасите тази есен

08 октомври 2024, 06:29 часа

Прясната тиква е вкусна, но също така е бавна за готвене. И колкото да си падате по хрупкави сладки картофи, те не са от полза за никого, ако просто седят на плота ви и гният, защото нямате време да ги приготвите. Консервираните храни издържат по-дълго и в краен случай могат да спестят време. Защо не се запасите с тях тази есен?

1. Ябълково пюре

Не е само за бебета! Ябълковото пюре е основен продукт в килера в много домове и има основателна причина: това е чудесен продукт, благодарение на който добавяте влага и сладост, без добавена захар. С есенното печене на хоризонта, добавете буркан ябълково пюре в шкафа си.

Още: Топ 4 здравословни напитки за октомври

Какво да търсите:

Състав: ябълки, канела (по желание), лимонов сок (лимонена киселина)

Без добавена захар

Как да го използвате:

Още: Кога се прави есенното подрязване на малини

Разменете ½ количеството захар във вашите рецепти с ябълково пюре и намалете течността (като млякото) с около ¼ чаша. Като алтернатива можете да размените олиото или маслото в печенето 1 към 1 с ябълково пюре.

2. Цвекло

Цвеклото е страхотна есенна храна, която може да добави вкус към вашите ястия, а когато е консервирано е и супер практично и удобно. Освен това, е естествен източник на диетични нитрати. Нитратите работят с витамин С в тялото ви, за да образуват азотен оксид, важна молекула, която е от съществено значение за поддържане на вашата имунна система, сърдечно-съдовата система и мускулните контракции в добра форма.

Какво да търсите:

Състав: цвекло, вода, оцет, подправки, захар (не повече от 2 грама на порция) и сол

Как да го използвате:

Отцедете, нарежете и хвърлете маринованото цвекло върху легло от рукола с козе сирене, препечени пекани, сушени боровинки и сезонен винегрет за лесна, празнична есенна салата.

3. Зелен фасул

Само защото майка ви винаги е купувала пресен фасул, не означава, че и вие трябва. Зеленият фасул е чудесно допълнение към вашите гювечи, супи и яхнии през есента и зимата, но не е нужно да тичате до магазина, когато рецептата го изисква. Вместо това отворете килера си и извадете тази зелена богиня. Зеленият фасул съдържа витамин А, С, К и фибри, освен че е нискокалорична храна.

Какво да търсите:

Без добавена сол

Как да го използвате:

Отворете консерва със зелен фасул и я изпразнете в тигана с темпе или тофу и сос терияки. Това е просто, подхранващо ястие, което е евтино, вкусно и няма да отнеме часове за приготвяне.

 

4. Круши

 

Не ни разбирайте погрешно, обичаме прясна круша толкова, колкото и всеки друг. Но по някаква причина всеки път, когато ги купим, те са като есенно авокадо. В един момент са твърди като камък, а в следващия – пръстът ви потъва в тях. Крушите не само са едни от плодовете с най-високо съдържание на фибри, но също така са лесни за използване както в сладки, така и в солени рецепти.

Какво да търсите:

Без добавена захар

Как да го използвате:

Кексовете и сладките печива са повече от ясни. Но приготвяне на свински пържоли? Просто извадете консерва с круши и я добавете към месото. Това е забавен обрат и се съчетава перфектно с този протеин.

5. Тиква

Запасете се с консервирана тиква, когато я видите на рафтовете! Консервираната тиква е пълна с фибри (всяка порция от ½ чаша съдържа 4 грама фибри) и е отличен източник на витамин А. Независимо дали сте готвили с тази консервирана есенна храна в продължение на години, или просто се впускате във всичко с вкус на тиква, има предостатъчно рецепти!

Какво да търсите:

Съдържание: Чисто пюре от тиква, без добавена захар и сол

Как да я използвате:

Въпреки че със сигурност можете да използвате тиква, за да приготвите любимия си сезонен тиквен хляб или мъфини, можете също да добавите консервирано тиквено пюре в сос за паста и чили, за да увеличите фибрите и витамин А. Започнете с ½ чаша и продължете напред, докато експериментирате с нови рецепти.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес