Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 елементарни упражнения за подобряване на зрението

10 юни 2024, 07:11 часа

В днешната дигитална епоха, в която екраните доминират в ежедневието ни, очите ни са под постоянно напрежение. От взиране в компютърните монитори до скролване в смартфоните, очите ни работят извънредно, което често води до напрежение в очите, умора и дори влошаване на зрението с течение на времето.

Въпреки това, както упражняваме тялото си, за да сме здрави и във форма, така можем да упражняваме и очите си, за да поддържаме добро зрение. Включването на прости упражнения за очите в ежедневието ви може да помогне за облекчаване на напрежението и за по-добро зрение.

Ето пет упражнения, които да включите в ежедневния си режим:

Поставяне на длани: Упражнения с длани: Упражненията с длани са техника за релаксация, която помага за успокояване на уморените очи и намаляване на напрежението в очите. За да изпълните палминг, седнете удобно на стол, като лактите ви са опряни на маса. Затворете очите си и ги покрийте с длани, като внимавате да не влиза светлина. Отпуснете се и дишайте дълбоко в продължение на няколко минути, като позволите на топлината на дланите ви да проникне в очите ви и да подпомогне отпускането.

Упражнения за късогледство на Петър Дънов

Въртене на очите: Превъртането на очите е отлично упражнение за укрепване на мускулите, които контролират движението и гъвкавостта на очите. Започнете, като седите или стоите удобно с отворени очи. Бавно погледнете нагоре към тавана, след което завъртете очите си с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка за няколко завъртания. Обърнете посоката и завъртете очите си в посока, обратна на часовниковата стрелка. Повторете това упражнение няколко пъти, за да подобрите гъвкавостта и кръвообращението на очите.

Близък и далечен фокус: Това упражнение спомага за подобряване на гъвкавостта на очните мускули и подобрява фокуса. Намерете удобно място с достатъчно осветление. Дръжте палеца си на около 10 инча от лицето си и се фокусирайте върху него за няколко секунди. След това преместете фокуса си върху обект в далечината, например дърво или сграда, и се концентрирайте върху него за няколко секунди. Редувайте няколко пъти фокусирането върху палеца и отдалечения обект, за да упражните очните си мускули.

Ефективни упражнения за очи - за по-добро зрение

Фигура 8: Упражнението „осмица“ е ефективен начин за подобряване на координацията на очите и концентрацията. Представете си пред себе си голяма осмица. Проследете формата с очи, като първо се движите хоризонтално, а след това вертикално. Съсредоточете се върху това да проследите осмицата плавно и равномерно, без да напрягате очите си. Повтаряйте това упражнение в продължение на няколко минути, за да подобрите координацията на очите и да укрепите очните мускули.

Мигане: Мигането е просто, но често пренебрегвано упражнение, което помага за смазване на очите и предотвратява изсушаването им. В днешната дигитална ера сме склонни да мигаме по-рядко, докато се взираме в екраните, което води до изсушаване и раздразнение на очите. Полагайте съзнателни усилия да мигате по-често през деня, за да поддържате очите си влажни и свежи. Ако е необходимо, задайте напомняне, за да сте сигурни, че мигате редовно, особено по време на работа с екрана.

Включването на тези пет упражнения в ежедневието ви може да ви помогне да поддържате здраво зрение и да облекчите напрежението, причинено от продължителното използване на екрана. Не забравяйте да правите редовни почивки от екраните, да практикувате добра стойка и да поддържате балансирана диета, богата на витамини и хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на очите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес