Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 ползи на сока от червено цвекло, които ще накарат всеки да го пие!

11 април 2024, 08:45 часа

Цвеклото е зеленчук, богат на витамин А, беталаини, каротеноиди и флавоноиди – това са антиокислители, които се борят с излишните свободни радикали, предпазват от увреждане здравите клетки и помагат за защита срещу рак и някои хронични заболявания. То осигурява и добри количества азотен окис за организма - което вещество разширява кръвоносните съдове, улеснява кръвообращението и по този начин спомага за контролирането на кръвното налягане, особено при физически натоварвания.

Със силния си и сладък вкус цвеклото и сокът му може да се консумират в салати, супи, сокове, пастети, сладкиши. Листата му също могат да се използват в рецепти за омлети, пържени картофи, супи и палачинки.

Д-р Карла Леал ни обяснява тук за здравословните ползи от него. 

Ползите от червено цвекло и неговия сок

1. Сваля високото кръвно

Цвеклото смъква кръвното, тъй като съдържа нитрати - компоненти, които в организма се трансформират в азотен окис. Той отпуска кръвоносните съдове и така подобрява кръвообращението.

2. Подобрява представянето на тренировки

Цвеклото подобрява представянето при физически натоварвания, понеже усилва циркулацията на кислород в кръвта към мускулите, увеличава издръжливостта и енергията по време на тренировка и улеснява възстановяването след физически упражнения.

Защо трябва да ядете повече цвекло? Всеки трябва да го знае!

3. Подсилва имунитета

Чрез своето съдържание на витамин А, витамин С и цинк - хранителни вещества с антиокислителни свойства, които защитават и подсилват защитните клетки на организма, цвеклото повишава имунитета.

4. Предотвратява анемия

Червеното цвеклото е добър хранителен вариант, който участва в предотвратяването на анемия, защото съдържа желязо, витамин В9 и витамин С. Въпросните хранителни вещества са нужни за образуването на хемоглобин в кръвта - компонент в червените кръвни клетки, пренасящ кислород от белите дробове за целия организъм; обикновено намалява при анемия.

5. Поддържа здрави мускули

С калий и калций, минерали, които санеобходими за правилното функциониране на мускулите и за мускулната контракция, цвеклото и листата му са добри хранителни варианти за поддържане здравето на мускулите, подобряване на ефективността им и възстановяване след физически упражнения.

6. Предотвратява преждевременното стареене

Тъй като съдържа значителни количества витамини А, С и беталаини, хранителни вещества и биоактивни съединения, които функционират като мощни антиокислители, червеното цвекло защитава клетките против свободните радикали – по такъв начин забавя преждевременното стареене.

7. Контролира холестерола

Цвеклото помага за намаляване на чревната абсорбция на холестерол и окисляването на мастните клетки.

Ако пием всеки ден сок от червено цвекло – ето как ще ни помогне

8. Облекчава състоянието при запек

С фибрите си цвеклото стимулира естествените движения на червата, улеснявайки изпразването им - по този начин помага в борбата със запека.

9. Помага за предотвратяване на рак

Тъй като съдържа витамин А, витамин С и беталаин, цвеклото има антиокислително и противовъзпалително действие. То предотвратява вредите от свободните радикали и по този начин помага за предпазване от рак.

10. Поддържа здравето на очите

Червеното цвеклото поддържа добро зрение, като предотвратява катаракта чрез витамина А – ценно хранително вещество, което помага срещу ксерофталмия. Това е заболяване, причинено от дефицит на този витамин; то може да провокира сухота, затруднено виждане на тъмно и слепота. При това, витаминът А, присъстващ в цвеклото, също помага в борбата срещу свободните радикали и защитава ретината, предотвратявайки катаракта и възрастовата дегенерация на макулата.

11. Спомага против сърдечно-съдови заболявания

Чрез своята наситеност с витамин B9 или фолиева киселина, цвеклото спомага за предотвратяване на инсулт, атеросклероза и инфаркт, понеже намалява нивата на хомоцистеин - аминокиселина, чието повишаване може да причини рискови промени в кръвоносните съдове.

За да получите всички ползи, споменати по-горе, цвеклото трябва да бъде включено в разнообразна и здравословна диета, свързана с редовни и разумни физически натоварвания.

Внимание! Статията е само за сведение. По въпросите в нея се обръщайте към професионален диетолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес