Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 храни, които стимулират имунната система и пазят от вируси

24 февруари 2023, 17:44 часа

Ролята на диетата за подпомагане на борбата на организма с грипа или настинката е също толкова важна, колкото и приемането на хранителни добавки и лекарства, препоръчани по време на болестта от медицинските специалисти. Това е така, защото има много хранителни вещества, които регулират и подпомагат нормалното функциониране на организма. 
Особено значение се отдава на онези микро- и макроелементи, минерали и витамини, които са от полза за имунната система. За да подкрепим организма си, когато сме болни - например при настинка или грип - е важно да поддържаме здравословно и разнообразно хранене. В следващите редове ще ви представим класация на десетте храни, които значително стимулират имунната система на човека и предотвратяват инфекции и зарази.

1. Лук

Лукът изобилства от вещества, които проявяват антибактериална активност, и витамин С - една от най-активните и ефективни съставки, важни в борбата с настинката или грипа. 
Сиропът, приготвен от лук (чийто състав може да бъде обогатен с различни добавки, полезни за имунитета на организма - например чесън, корен от джинджифил, мед или лимон), облекчава кашлицата, дезинфекцира и засилва цялостната работа на имунната система на организма. 

2. Чесън

Чесънът обикновено се определя като естествен антибиотик. Той съдържа в състава си алицин, който ефективно се бори с простудните заболявания, мотивира и укрепва имунната система на организма. Освен това научните изследвания показват, че добавките с чесън могат да понижат кръвното налягане, да регулират холестерола и да стимулират имунната защита.

3. Джинджифил

Коренищата на джинджифила са ефективно противовъзпалително средство, съдържащо високи концентрации на антиоксиданти, антиоксиданти и активни фенолни съединения. Джинджифилът има успокояващо действие при главоболие - също и при това, съпътстващо простудните заболявания, той е източник на витамини - А, Е, К, С, В1, В2 и минерали (калций, фосфор, калий и желязо). Коренът му може да се използва и за борба с прекомерно високата телесна температура, за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и за затопляне на организма (като подправка със засищащ ефект).

5 "здравословни" храни, които всъщност са по-вредни от бонбоните

4. Черен бъз

Екстрактът от цветовете на черен бъз облекчава симптомите на инфекции на горните дихателни пътища. Черният бъз също така проявява потогонно, антипиретично и противовъзпалително действие. 
Естествената форма на растителния екстракт има слузесто, диуретично и деконгестантно действие върху секретите, което улеснява отхрачването.

5. Мед

Медът е ценен източник на аминокиселини, органични киселини и микроелементи. В зависимост от вида на меда той може да се използва при лечение и профилактика на много заболявания и инфекции - напр. липовият мед, мановият мед и медът от рапица се използват при респираторни инфекции. 

От друга страна, някои диетолози препоръчват консумацията на мед като помощно средство за лечение и облекчаване на симптомите на кашлица при възрастни и деца на възраст над една година. 
Медът и други пчелни продукти (напр. прополис, цветен прашец) могат да се използват и за облекчаване на болки в гърлото и хрипове. При употребата на мед обаче трябва да се има предвид, че той губи своите благоприятни за здравето свойства при температура над 40 градуса и - поради съдържанието на прости захари - не трябва да се консумира повече от една чаена лъжичка дневно.

6. Арония

На плодовете на аронията се приписват противовъзпалителни, антивирусни и антибактериални свойства. Подобно на други плодове - напр. касис, ягоди и шипки - те са богати на витамин С. Плодовете на аронията са мощни антиоксиданти и подпомагат имунната система, особено т.нар. бели кръвни телца (левкоцити), които са отговорни за защитата на организма от инфекции, като по този начин ускоряват продължителността на самата инфекция и последващото оздравяване. 

7. Туршии и ферментирали млечни продукти

Сирената съдържат укрепващи здравето витамини (предимно С, в по-малка степен А, Е, К и В комплекс), ценни минерали (калций, калий, фосфор, желязо, манган и сяра) и укрепващи здравето култури от млечнокисели бактерии, които осигуряват на организма високо ниво на защита срещу патогенни, болестотворни бактерии и вируси, стимулирайки правилното функциониране на цялата имунна система. 
Ферментиралите продукти - включително мариновани зеленчуци, кисело мляко, кефир и мътеница - поддържат лигавиците в организма и стимулират чревната перисталтика.

Доказано: Този вид храни удължава живота и ви прави по-здрави

8. Грис и други пълнозърнести зърнени храни

Грубозърнестите каши, особено просото и елдата, имат поддържащ ефект върху организма, особено в сезона на грипа и настинките. Такива пълнозърнести продукти са лесно смилаеми и също така показват противовъзпалителни и загряващи организма свойства. 
Необработените зърнени продукти - включително тъмният хляб и кафявият пълнозърнест ориз - осигуряват на организма необходимите количества желязо и цинк - елементи, които са ефективни в превенцията на настинката и грипа.

9. Подправки

Канелата, карамфилът, кардамонът, куркумата и лютият червен пипер са сред най-популярните подправки със загряващо действие върху организма. Босилекът, мащерката, черният пипер, розмаринът и риганът (особено маслото от риган) също имат благоприятни за здравето свойства, особено в периода на повишена заболеваемост от грип и настинки. 
Естествената им форма има свойства, които облекчават първите симптоми на инфекцията - наред с другото, тя има облекчаващ ефект при кашлица и хрема.

10. Яйца

Както е добре известно, яйцата са източник на пълноценни протеини. Те също така изобилстват от концентрации на цинк, които са ценни за здравето на организма. Той принадлежи към групата на минералните елементи, които участват в процесите на нормален растеж и развитие на клетките и влияят върху техния правилен метаболизъм и активност. Цинкът стимулира производството на Т-лимфоцити и антитела и потиска размножаването на вирусите. 

Научните изследвания показват, че допълнителното приемане на минерала, съдържащ се в яйцата, може да намали честотата и тежестта на симптомите на респираторните инфекции, като съкращава продължителността на инфекциите или настинките.

Какво да ядем по време на заболяване?

Правилно балансираното хранене е рецепта за придобиване и стимулиране на подходящ имунитет. Благодарение на здравословното хранене можем ефективно да се преборим с първите симптоми на инфекция, настинка или грип. Функционирането на имунната система на организма се подпомага най-вече от диета, богата на антиоксидантни витамини А, Е, С и биотин, минерали (основно цинк и селен), омега-3 мастни киселини и пробиотици и пребиотици, получени, наред с другото, от ферментирали млечни продукти, съдържащи бактерии от рода Lactobacillus и Bifidobacterium.  

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес