Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 лъжица ябълков оцет на гладно - ще сте слаби и в добро здраве

30 юни 2023, 12:33 часа

Ябълковият оцет, който държите в кухненския си шкаф, вероятно се използва редовно за подправяне на ястия. Но е важно да не забравяме, че този продукт отдавна е един от основните помощници на човека в борбата за добро здраве.

Ябълковият оцет е добър за храносмилането и при хранително отравяне

Оцетът съдържа ябълчена киселина, която помага при някои храносмилателни проблеми, като киселинен рефлукс или запек. Освен това учените отдавна са потвърдили, че разтворът има противогъбични, антибактериални и антивирусни ефекти. Така една супена лъжица от продукта в чаша вода може да ви спаси дори от леко хранително отравяне.

Ябълковият оцет помага на нервната ви система

Много хора, които опитат да пият оцет, установяват, че независимо кога го приемат, качеството на нощния им сън се подобрява значително. Това може да е пряко свързано с наличието на магнезий в ябълковия оцет. Известен е със способността си да успокоява нервната система и да насърчава здравословния и качествен сън.

Ябълковият оцет е полезен за сърцето

Благодарение на високите си нива на пектин, ябълковият оцет помага за регулиране на кръвното налягане и понижаване на нивата на холестерола. Ползите от ябълковия оцет сутрин стават очевидни - това просто средство ще защити артериите ви и ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания в бъдеще.

Ябълковият оцет поддържа зъбите и костите здрави

Ябълковият оцет съдържа вещество, което позволява на тялото да извлича калций от храните, като по този начин допринася за по-доброто здраве на костите и зъбите.

Ябълковият оцет е с високо съдържание на антиоксиданти

Тялото получава огромна доза антиоксиданти всеки ден. Ябълковият оцет е толкова богат на тези вещества, че може да намали болките в гърба, врата и раменете.

6 ползи от оризовия оцет

Ябълковият оцет ви помага да отслабнете

Ябълковият оцет ви позволява да се чувствате сити по-дълго. Някои изследвания също показват способността на ябълковия оцет да разгражда мазнините, но това е твърде малко проучено.

Как да пием ябълков оцет?

Ако искате да опитате ползите от ябълковия оцет, предлагаме да започнете с малка доза. Размерът на порцията и методът зависят от това за какво пиете разтвора. Но не забравяйте, че лекарите не препоръчват да приемате концентриран оцет на празен стомах.

За контрол на теглото специалистите съветват да се пият около 2 с. л. лъжици ябълков оцет на ден. Една преди обяд и една преди вечеря.

За да контролирате нивото на захарта и холестерола в кръвта, трябва да пиете 1,5 супени лъжици ябълков оцет след хранене.

1-2 чаени лъжички ябълков оцет, разреден във вода, можете да пиете веднага след хранене, ако искате да помогнете на стомаха в борбата с киселините.

2 супени лъжици ябълков оцет, разредени в чаша вода, се пият сутрин за подобряване на имунитета, стимулиране на изхождането и още по-свеж дъх.

1-2 супени лъжици ябълков оцет, разтворени в чаша вода, можете да пиете през нощта, ако искате да намалите кръвната си захар.

Лекар посочи 6-те най-големи ползи от ябълковия оцет

За кого е вреден ябълковият оцен?

За някои хора ябълковият оцет може да причини лошо храносмилане и гадене. Веднага щом почувствате тези симптоми, по-добре е да спрете употребата. Ако повръщате, ще бъде полезно да се консултирате с лекар.

Ябълковият оцет може да взаимодейства с редица лекарства като диуретици, лаксативи и инсулин. Ето защо, преди да пиете, обсъдите това с Вашия лекар.

Ако имате изключително ниски нива на калий (хипокалиемия), тогава ябълковият оцет може да влоши състоянието.

Лекарите не препоръчват да пият ябълков оцет на хора, страдащи от някакви проблеми с бъбреците - те не могат да се справят с такова количество киселина. Между другото, това е една от причините, поради които бременните жени не се препоръчват да приемат разтвора.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес