Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тенис драма в Шанхай: Григор спаси три мачбола и победи в първия си мач

11 октомври 2017, 10:45 часа • 4612 прочитания

Най-добрият български тенисист Григор Димитров направи невероятен обрат в първия си мач от Мастърса в Шанхай. Димитров успя да обърне от сет пасив и да спаси цели три мачбола, при това поредни, срещу американеца Райън Харисън - 3:6, 6:4, 7:6 (6). Така в трети кръг нашето момче очаква друг американец - или полуфиналистът от "Уимбълдън" 2017 Сам Куери, или Франсис Тиафо.

Първият сет отиде на сметката на Харисън, като частта беше решена от само един пробив. Американецът го направи в четвъртия гейм, след като се възползва от втория си шанс, благодарение на грешка на Григор от форхенд. Нашият тенисист имаше шанс за връщане на пробива чак когато Харисън сервираше за сета, но американецът вкара в действие началния си удар и отрази опасността.

Във втория сет Димитров беше човекът, който успя да пробие и това се оказа решаващо за изхода на частта. Българинът взе подаването на противника си за 5:3, а после затвори сета със сервис гейм на 15.

Третият сет се превърна в драма. Григор пръв дръпна спусъка – още в първия гейм, при това след като Харисън водеше с 40:0, но накрая предаде подаването си с двойна грешка при третата точка за пробив в гейма. За нещастие след това Димитров се отпусна и инкасира два пробива – за 2:2 гейма и за 2:4 гейма, като в решителните моменти направи безумна къса топка и двойна грешка. В седмия гейм обаче българинът се пребори, след като и Харисън помогна с две поредни непредизвикани грешки от форхенд и бекхенд.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където нещата не се развиха изобщо в полза на Григор. Той изостана с минипробив и се стигна до 6:3 точки в полза на Харисън – три поредни мачбола. Тогава обаче Димитров се събуди – той успя да отрази и трите възможности, като третата беше на сервис на Харисън, но американецът буквално се гипсира и сбърка много лошо на мрежата. Последва брутален печеливш форхенд на Григор, което означаваше мачбол. На него нашият беше още по-безепелационен - ас, който беше потвърден и с "Ястребово око" при отчаяния опит на Харисън да търси дивото чрез техниката.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес