Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отлично: Виктория Томова си осигури квота за Олимпийските игри в Париж

06 юни 2024, 11:46 часа • 2450 прочитания

Първата ракета на България при дамите Виктория Томова ще представя страната ни на Олимпийските игри в Париж през лятото. Това стана факт, след като тя си осигури квота за надпреварата. Участието на родната състезателка на тенис турнира ще бъде официализирано в понеделник, когато ще бъдат обявени всички 56 тенисистки, които ще могат да представят държавите си на Игрите във френската столица.

Регламентът на ITF 

Според регламента на ITF общо 56 дами имат право на участие на Игрите по ранглиста. Броят им ще бъде увеличен до 57. Причината е, че Франция няма да използва домакинската си квота, тъй като има две тенисистки в Топ 50.

В понеделник Томова ще се намира на 69-то място, но това няма да е проблем понеже на Олимпийските игри всяка страна може да изпрати не повече от 4 тенисистки. Пред българката в момента има 10 американки, 10 рускини, 8 чехкини, 5 китайки и 5 украинки, което означава, че ще се освободят 18 квоти.

Виктория Томова

Вики Томова влиза в историята 

В най-лошия вариант Виктория Томова ще бъде под номер 56 в списъка за Олимпийските игри в Париж, което означава, че тя ще може да вземе участие в турнира. По този начин тя ще стане седмият български състезател, който участва на най-големия спортен форум в света. До момента това са правили Мануела Малеева, Катерина Малеева, Магдалена Малеева, Елена Пампулова, Цветана Пиронкова и Григор Димитров.

Вчера пък световен бранд се прехласна по представянето на Григор Димитров и Новак Джокович на Ролан Гарос.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес