Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изкуството на бекхенда с една ръка: Изящна битка с участието на Григор Димитров (ВИДЕО)

08 януари 2023, 06:30 часа • 8732 прочитания

Бекхендът с една ръка е един от най-красивите удари в света на тениса. Затова пък той е считан за един от най-трудните за изпълнение удари, тъй като се изисква изключителен усет. При бекхенда с една ръка е много по-трудно да се контролира топката, а поради тази причина тенисистите масово предпочитат да играят бекхенд с две ръце.

Бекхендът с една ръка на Григор Димитров

Григор Димитров е сред малцината играчи в световния тенис елит, който в арсенала си притежава и този изключително труден удар. Григор играе само бекхенд с една ръка, което и превръща играта му в една от най-красивите за наблюдаване.

Как се изпълнява бекхенд с една ръка?

За този удар българинът изтъква, че дава голямо предимство, когато си изтласкан зад основната линия и искаш да се върнеш в разиграването. Григор подчертава още, че е много важно и движението на краката, както и да придадеш достатъчно дълбочина на удара.

Федерер, Гаске, Вавринка - майсторите на бекхенда с една ръка

Едни от най-големите майстори на бекхенда с една ръка са тенисисти като Роджър Федерер, Ришар Гаске, Стан Вавринка. В последните години пък изгря звездата и на канадеца Денис Шаповалов, който също може да се похвали с превъзходен бекхенд удар с една ръка, при това той играе с лявата ръка. Освен това, младият италианец Лоренцо Мусети вече даде заявка, че красивият бекхенд с една ръка никога няма да умре, а Стефанос Циципас е утвърдена величина в топ 5, играейки именно бекхенд с една ръка.

През миналото лято Григор и Шаповалов се срещнаха на старта на турнира от сериите Мастърс 1000 в Синсинати, когато сътвориха истинско "бекхенд с една ръка" шоу за феновете. Гришо отстъпи с 6:7(4), 3:6, но той и опонентът му предложиха 90-минутно зрелище.

Насладете се на дуела между Григор Димитров и Денис Шаповалов в това видео от перфектен ъгъл:

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес