Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С над 10 дка удължават пешеходната зона в Казанлък (СНИМКИ)

24 април 2023, 15:06 часа • 8941 прочитания

С над 10 декара ще удължат пешеходната зона на град Казанлък. Към нея се включва крайният северозападен участък на ул. “Генерал Скобелев“ и прилежащи към него територии. За изпълнител на обекта след проведена процедура е избрана фирмата „Глав-Проектинвест София“ ЕООД. Договорът с нея, подписан в края на месец март т.г., е на стойност 800 000 лв. без ДДС.

Останалата част на улица “Генерал Скобелев“ е благоустроена и функционира като пешеходна зона, свързана с централния площад „Севтополис“ на Казанлък. От двете страни на участъка от улицата има различни по предназначение и застрояване имоти. В северната част на територията е поликлиниката на Казанлък и парк „Розариум“.  

Проект за уширение на пешеходната зона предвижда реорганизиране на пространството в крайния северозападен участък на улицата и свързаването на централния градски площад „Севтополис“ с парк „Розариум“. Дейностите са с цел подобряване на физическата среда, привлекателността на града, качеството на живот и комфорт на обитаване, се сочи в проекта.

Основните функции на уличното пространство се запазват, като се организират автомобилно и велосипедното движение, пешеходно пространство, озеленяване и благоустрояване.

Автомобилното движение ще е само за колите на тези, които живеят в прилежащите на улицата имоти. Велосипедната алея се явява продължение на съществуващата в парк „Розариум“ с идеята тя да продължи по пешеходния участък до площад „ Севтополис“.

Предвидено е пешеходните пространства и озеленените острови в тях да се развият като паркова среда, в която се интегрират велосипедната и автомобилната алея. Част от благоустрояването е изграждане на декоративни арки и кашпи, места за сядане и питейна чешма.

Цветът на настилката ще е различен, ще се направи и нов паркинг по улица „Македония“.

Още от Казанлък: 

Финален етап на Детската академия за таланти възлагат в Казанлък

Кой е градът на розите в България? Любопитни факти, които не знаете

Полиция блокира Казанлък, няколко души са задържани

 

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес