Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилник за еднократна помощ за новородено дете ще разискват съветниците на Стара Загора

04 февруари 2020, 14:22 часа • 4172 прочитания

Проект на Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора е сред предложенията, които са част от дневния ред на сесията на общинския съвет, която ще се проведе на 13 февруари. Вносители на предложението са съветниците Диян Димитров от ГЕРБ, Методи Пенчев от Земеделски народен съюз (ЗНС) и Антон Андонов от ВМРО.

Според проектоправилника право на еднократна парична помощ ще имат родители на новородено дете или осиновители, които са български граждани и към момента на кандидатстване поне единият е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Стара Загора за период повече от една година от датата раждане или осиновяване, а другият е с настоящ адрес на територията на общината. Те трябва да са пълнолетни и да имат завършено най-малко средно или висше образование към момента на подаване на заявлението. Еднократната парична помощ може да се поиска в срок до 90 дни от датата на раждането или осиновяването, а заявителите не трябва да имат деца, оставени за отглеждане в специализирана институция за деца или друг модел за развитие на заместваща семейна грижа, да не са с прекъснати здравноосигурителни права или да имат изискуеми публични задължения към община Стара Загора.

В проекта членовете на местния парламент ще разгледат образец на заявление, към който трябва да се приложат копие на диплома за завършено образование, удостоверение от службата за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане", удостоверение за банкова сметка на един от родителите, служебно ще се прилагат и заявлението-декларация и удостоверение за липса или наличие на задължения към общината и удостоверение за постоянен и настоящ адрес на детето.

Подадените заявления ще се разглеждат от петчленна комисия, която ще се назначи със заповед на кмета, и в нея ще влизат представители на администрацията и на общинския съвет. Комисията ще заседава веднъж месечно до 20-о число на месеца, и ще постановява мотивирано писмено решение за отпускане на помощта или за отказ на предоставянето й. С всички подробности на предложението и проекта на правилника заинтересованите могат да се запознаят на страницата на община Стара Загора

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес