Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киприан донесе Благодатния огън в Стара Загора от родния си Казанлък

18 април 2020, 18:32 часа • 3515 прочитания

Частица от съхранения от миналата година Благодатен огън донесе лично от родния си град Казанлък Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в Стара Загора, съобщават от митрополията. 

Цяла година Благодатният огън се е пазил в Казанлъшкия манастир „Въведение Богородично“. В храма владиката бе придружаван от свещеноиконом Димитър Димов и архимандрит Димитрий Димитров. След транспортирането на огъня областния град той ще остане в параклиса „Св. апостол Карп“. За раздаването му на свещенослужителите от храмовете в Стара Загора е създадена е организация. 

Благодатният огън отново слезе на земята (ВИДЕО)

Началото на Великденското (Пасхално) Богослужение в двора на Катедралния храм „Св. Николай Мирликийски“ е в 23:30 часа. Точно в полунощ владиката ще поздрави миряните с Христовото Възкресение, след което ще бъде отслужена Божествена света литургия.

Припомняме, че след решение на Светия синод духовници от Българската православна църква не пътуваха до Йерусалим, за да пренесат в българските храмове от Благодатния огън, който слезе по-рано днес. Спестените от самолетния полет средства ще бъдат дарени за борбата с коронавируса.

Ето къде ще раздават благодатния огън в Стара Загора

За пореден път от Старозагорската митрополия призовават гражданите да останат по домовете си и да участват в службата чрез директното й излъчване в официалната страница на митрополията в социалната мрежа Facebook. Тези, които са в храмовете да поддържат лична хигиена, да използват предпазни маски, да спазват регламентираното разстояние и да изпълняват указанията на органите на реда за пропускателния режим.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес