Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започват стотици дела за незаконни глоби от ТОЛ системата в Божурище

12 януари 2023, 10:26 часа • 3172 прочитания

Юридическият екип на Института за пътна безопасност (ИПБ) обяви, че завежда стотици дела за незаконно наложените глоби от ТОЛ системата. Става въпрос за глобите за липса на винетка за жителите на Пролеша и Хераково от община Божурище, заради което те организираха протести.

На 9 януари година ИПБ са получили писмо от Регионалната дирекция за национален строителен контрол – София-област, в което се посочва, че стационарната контролна единица за електронно събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние в гр. Божурище няма разрешително за строеж. Това е станало ясно при преглед на издадените от регионалното министерство разрешения за строеж на изградената на републикански път I-8 станция.

"Това означава, че поставените камери на ТОЛ системата са върху незаконно изградено съоръжение. Наложените за десетки милиони левове глоби могат да бъдат оспорени в съда", съобщават от ИПБ.

Експертите на Института за пътна безопасност многократно в свои доклади са предупреждавали, че ТОЛ системата не функционира в обществен интерес, включително и при среща с министъра на регионалното развитие през август 2022 г. 

В началото на декември 2022 служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков обвини кабинета "Борисов 3", че е излъгал хората от Пролеша, община Божурище, за винетките. Потърпевшите обясниха, че с решение на Министерски съвет са били освободени от таксата за придвижване до столицата.

Министърът припомни, че още на 28 февруари 2020 година "тогавашният премиер (б.а. - Бойко Борисов) изпрати председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ по това време да обяснява буквално като глашатай, къде около София няма да се плащат винетки". "Това е част от филма "Изпращането на глашатая"", каза Шишков.

Оказва се обаче, че в този ден Министерският съвет е приел решение да не се плащат винетки единствено и само до разклона за Божурище, разкри Шишков. "Доказателство за лъжата е и фактът, че знакът за винетка там си е съществувал във времето назад и никой никога не го е махнал", стана ясно от думите на регионалния министър.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес