Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В София се задава сериозно увеличение на зелената зона

06 януари 2020, 07:37 часа • 12867 прочитания

"Редута", "Гео Милев", "Христо Смирненски" и част от "Яворов" - това може да стане новият район със зелена зона съвсем скоро съгласно предложение на районната власт в "Слатина", пише в. "24 часа". 

Съгласно идеята, зелената зона ще се разшири с улиците между булевардите "Цариградско шосе", "Михай Еминеску" и "Ситняково", улиците "Боян Магесник", "Слатинска" и "Иван Димитров - Куклата".

Процедура за въвеждане на режим на платено паркиране в част от район "Слатина" стартира още през 2018 г. Тогава идеята беше зелена зона да се въведе в по-малък периметър - около пазара "Ситняково". Ставаше дума за зоната между булевардите "Цариградско шосе", "Михай Еминеску", "Шипченски проход" и ул. "Акад. Людмил Стоянов". При 8000 участвали около 65% изразиха подкрепа местата за паркиране в горната част на "Яворов" да станат платени. В долната част на квартала, която обаче попада в район “Средец”, зелена зона бе въведена през 2017 година, но идеята не се реализира. Сега процедурата стартира отново.

Въвеждане на зелена зона се готви и в квартал "Иван Вазов" -  между бул. "България" и улиците "Петко Каравелов", "Балша" и "Бяла черква". Последното обществено обсъждане ще е на 13 януари, след като дотук съгласие има.

Допитване за въвеждане на зелена зона стартира и кметът на “Илинден” Иван Божилов в края на 2019 г. Анкетата ще продължи още няколко дни. В допитването, пуснато във Фейсбук, гласувалите за зелена зона засега са едва 18%.

Ако в крайна сметка всички обществени обсъждания завършат с преобладаващо мнение "за", районните кметове внасят доклад до Столичния общински съвет (СОС), след това СОС гласува и евентуално въвеждане на зелена зона може да има най-рано от началото на лятото (юни).

По груби сметки в "Слатина" може да се обособят 5500 паркоместа в зелена зона, а в "Триадица" - 800. В момента в синята и зелената зона в София има общо 28 000 паркоместа. В по-скъпата - синя зона, в която паркирането струва по 2 лв. на час, местата са 5000. Останалите 23 000 са в по-евтината зелена зона - престоят там е по 1 лев на час.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес