Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ученици от ОУ "Стефан Стефанов" почетоха своя патрон

14 февруари 2022, 11:50 часа • 3775 прочитания

На 13 февруари се навършват 100 години от рождението на Стефан Стефанов. По този повод на 11 февруари 2022 г. в основното училище в с. /гара/ Елин Пелин, носещо неговото име, се проведе тържествен патронен празник. Поклон и респект пред народния учител, музикант, творец и общественик показаха деца и учители от училището, музикантите от ПДО "Стефан Стефанов", а също така жители и гости на селото.  

На този знаменит ден бе почетена паметта на н. у. Стефан Стефанов, създателя на Представителния духов оркестър в с. /гара/ Елин Пелин. Сред официалните гости на събитието бяха двете дъщери на учителя - Гунка и Станка, както и неговия внук Стефан. Събитието уважиха кметът на Община Елин Пелин г-н Ивайло Симеонов, зам.-кметът г-жа Рени Николова, председателят на Общински съвет Елин Пелин г-н Николай Плещов, общинският съветник г-н Богомил Бранков и г-жа Емилия Василева от кметство с. /гара/ Елин Пелин. Водещ на празника бе домакинът и директор на училището г-н Антон Тонев. По негова инициатива преди години училището приема името на н. у. Стефан Стефанов.  

В края на своята поздравителна реч, посветена на 100 годишнината от рождението на народния учител, кметът Ивайло Симеонов потвърди, че "името на Стефан Стефанов ще продължава да бъде изписано със златни букви в историята и културата на община Елин Пелин и България".  

Учениците от всеки клас в ОУ "Стефан Стефанов", с. /гара/ Елин Пелин поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на техния патрон в двора на училището, а наследниците на делото и творческия му дух от Представителния духов оркестър с диригент г-н Вилимир Кирилов изпълниха тържествена музика на празника.  

Внукът на твореца, носещ неговото име г-н Стефан Борисов по-късно благодари на кмета на Община Елин Пелин за отношението му към честването на кръглата годишнина на Стефан Стефанов. "Благодаря Ви за присъствието днес на празника за 100 години от рождението на Стефан Стефанов! Уважението към миналото е все по-рядко... радвам се за хубавите думи, които казахте за моя дядо! А когато думите не са от предварително написана реч, то стойността на казаното е неминуемо по-висока! Това показва вашата искреност и добро отношение! Дано това училище и духов оркестър имат все по-голяма социална и обществена роля за Вашата община!"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес