Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ученици и студенти ще плащат повече за градски транспорт заради блокирания Столичен общински съвет

15 декември 2023, 10:47 часа • 6484 прочитания

Над 60 000 ученици и студенти в София ще плащат по-скъпи месечни карти за градски транспорт от 1 януари 2024 г. Това сигнализира бившият председател и настоящ член на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев от ГЕРБ.

Причината

Посочената от него причина в публикацията му във Facebook е, че работата на СОС е блокирана напълно и няма как да се гласува. "40 000 ученици и над 22 000 студенти ще плащат такса „спасение“ от 5 лева месечно, т.е. картите им ще са с 5 лв. по-скъпи от сегашните", казва той.

Още: Георги Георгиев: Най-голямата група в СОС да намери мнозинство, за да бъде избран председател

Припомняме, че столичният парламент все още не функционира нормално заради невъзможност да се избере председател - няколко пъти процедурата завърши с неуспех. ГЕРБ обявиха, че не подкрепят предложения от ПП-ДБ и "Спаси София" Борис Бонев, който впоследствие се оттегли, нито Диана Тонова от БСП. "Поставили сме си срок до 12 декември да има избран председател, в противен случай ще се загубят милиони левове, ако не работи общинският съвет", предупреди кметът на Столична община Васил Терзиев.

Още: Цугцванг за четвърти път - Столичният общински съвет отложи избора на председател (СНИМКИ и ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

СОС намали цените на картите през 2023 г.

"В началото на 2023 г., когато в София имаше работещ общински съвет, приложихме мерките за подкрепа на гражданите заради увеличените цени на горивата и инфлацията. Намалихме цените на картите за ученици и студенти след решението на Министерски съвет за съфинансирането им от държавата в периода 1 февруари – 31 декември 2023 г. Този срок изтича след 17 дни", припомни Георги Георгиев.

Още: Георги Георгиев смята, че Васил Терзиев е "заложник" на оттеглилия се Борис Бонев

"Намалението, което гласувахме, беше на месечните карти от 20 лв. на 15, от 35 лв. на 15 лв. за докторанти и на годишната карта за всички линии от 200 лв. на 180 лв. Това намаление е реална помощ за учениците и студентите в София, която те ползват.

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС подготвихме предложение за продължаване на мерките за подпомагане на ученици и студенти и през следващата година, с компенсация от общинския бюджет. Това решение обаче не може да бъде нито обсъдено, нито прието заради липсата на общински съвет на столицата ни. Безумство, което продължава вече втори месец заради липсата на лидерство, заместено от его в грандиозен размер", пише Георгиев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес