Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът даде шанс на делото за мръсния въздух в София

02 февруари 2018, 21:45 часа • 1066 прочитания

Колективният иск срещу Столичната община заради мръсния въздух в София може и да бъде гледан. Софийският апелативен съд е върнал казуса на долната инстанция, която първоначално отказа да се занимава с него, съобщава lex.bg.

Според апелативните магистрати Елена Маврова от Софийския градски съд не е дала възможност на завелите колективния иск срещу Общината да докажат, че могат да понесат тежестите и разноските по делото, а направо го е прекратила на това основание.

Делото срещу Общината беше заведено през пролетта на миналата година от организациите "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2", Център за независим живот, адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Те се обединиха под името "Група за чист въздух".

Апелативните съдии обясняват на градските, че ако пак бъде прието, че доказателствата са недостатъчни, на ищците трябва да се дадат конкретни и ясни указания за представяне на допълнителни. Едва тогава съдът може да се произнесе за допустимостта на колективния иск.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес