Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СОС гледа отново избора на председатели на комисии

22 февруари 2024, 06:14 часа • 1494 прочитания

След избора на председател на Столичния общински съвет (СОС), назряха нови скандали в местната власт. На днешното заседание се очаква да бъде обсъдено повторно предложението за избор на всички председатели на комисии заради неспазване установените процедури в правилника за работа на СОС по време на проведеното извънредно заседание на 8 февруари. То беше върнато със заповед на областния управител на София Вяра Тодева.

ОЩЕ: "Съветниците бяха наясно, че са в нарушение": Вяра Тодева с контраатака към Столичния общински съвет (ВИДЕО)

Аргументите на Тодева

Тодева заяви, че не е спазена процедурата по свикване на заседание и за формиране на състав на постоянните комисии. Според нея, са допуснати съществени процедурни нарушения и тези решения съответно ще трябва да бъдат прегласувани. Според областния управител, общинските съветници са имали време от три месеца да направят процедурата законосъобразна.

"Докато съм областен управител ще връщам всяко незаконосъобразно решение, независимо от мнозинството, което го е взело", заяви Тодева. На това общинските съветници от ГЕРБ отговориха с искане на оставката на областния управител.

ОЩЕ: Властта в Столичния общински съвет: Кой какво парче от баницата получи

На предстоящото заседание

СОС ще разгледа и доклад за определяне на представител на Столичния общински съвет в Общото събрание на Националното сдружение на общините, както и доклад за определяне на представители в Областния съвет за развитие на област София.

Като извънредна точка е включен доклад за участието на районните администрации на Столична община като водещи партньори по проекти за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II“, с вносител кметът на София Васил Терзиев.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес