Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: Такситата в София поскъпват от Нова година

25 ноември 2021, 16:51 часа • 5434 прочитания

Такситата в София ще возят на по-високи цени от следващата година. Това реши Столичният общински съвет, след като прие с 43 гласа "за" и 1 "въздържал се" доклад, внесен от Карлос Контрера (Патриоти за София), Зафир Зарков (ГЕРБ) и независимият съветник Борис Бонев.

В момента минималната минималната цена за километър пробег при дневна тарифа е 0,77 лв., а минималната нощна – 0,88 лв.

Според приетия днес доклад минималната дневна тарифа ще бъде 1,05 лева, а максималната ще стане 1,78 лева. При нощната тарифа за километър пробег ще плащаме от 1,21 до 2,19 лева. Новите цени влизат в сила от 1 януари 2022 г.

Като основни аргументи за повишението тримата съветници посочиха натрупаната инфлация и скока на цената на природния газ.

Решението бе взето след като в края на октомври десетки шофьори протестираха пред Столичната община на ул. "Московска". Причината – тарифите им не са променяни от години, а в същото време цените на горивата и за поддръжка на колите растат. Те бяха приети в сградата на общината, за да изкажат исканията си.

Именно заради скока в цените на природния газ заместник-кмета по транспорта Кристиан Кръстев е изискал справка за това колко от автомобилите, които се ползват за таксиметрови услуги, използват газ. В доклада на тримата общински съветници не се споменава точна бройка, но се казва, че "преобладаващ процент от таксиметровите автомобили се движат на природен газ." Предвид този фактор Кръстев подкрепя идеята на общинските съветници за актуализиране на цените.

Освен още по-сериозно вдигане на цените на таксиметровите услуги, големите компании поискаха още Столична община да въведе единна тарифа за целия град, която да замести минималните и максималните ставки. "Това е направено вече в Германия, Белгия, Дания и Швеция. Единната тарифа е гаранция, че пътникът ще получава услугата на една цена без значение с коя компания се вози", мотивираха се таксиметровите организации. Решението в тази посока обаче предстои.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес