Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Самоков започна изграждането на парк „Крайискърец"

14 август 2024, 21:19 часа • 780 прочитания

Стартира реализацията на проекта „Парк „Крайискърец – II етап”. Символична „първа копка” направиха кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов, зам.-кметът инж. Петър Костов, авторът на проекта арх. Олег Николов и управителят на фирмата изпълнител „Колхида” - Красимир Герасимов.

Инж. Джоргов подчерта, че парковете са лицето на града и се надява, че с изграждането на алеи за разходка, кътове за отдих и детски съоръжения, това пространство ще се превърне в любимо и желано място, както е парк „Крайискърец”.

Проектът предвижда в живописен стил, в духа на алеите на парк „Крайискърец", да се изгради крайречна пешеходна алея, като по дължината й ще се обособят кътове за почивка с перголи и пейки, озеленени с подходяща растителност.

При северния вход откъм ул. Търговска ще се обособи малко площадно пространство, в което се „влива" велоалеята, продължаваща към стадион „Спартак".

За площадното пространство е предвидена цветна композиция от декоративни трапецовидни павета. В тази част на парка се предвижда и монтирането на детски съоръжения с ударопоглъщаща настилка.

На юг крайречната пешеходна алея преминава към съществуващото стълбище, което ще се реновира. В южната част на парка ще се използва наклона от ул. „Македония” за оформяне на малък амфитеатър, а срещу него е предвидена камерна сцена за публични мероприятия. В близост до стълбата, срещу площадното парково пространство, ще се изгради панорамна беседка към реката.

Към парка се предвижда обособяване на 28 паркоместа, отделени от парка с тротоар от цветни павета, които концептуално ще се свържат с визията за Централна градска част.

Още: "За поредна година": "Рила Рън" предизвика интереса на планинските бегачи

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес