Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На жителите на "Враждебна" им писна от отпадъци

10 октомври 2017, 09:18 часа • 1889 прочитания

Протест във "Враждебна" заради изхвърляне на вредни вещества и химикали доведе до пътна блокада. Възмутени жители на столичния квартал излязоха да защитят правата си заради строителното депо до квартала.

Според един от организаторите на протеста – Васил Ганев, проблемът с депото за отпадъци във "Враждебна" е от години наред. Опасните вещества отиват във водата, която се консумира, заяви Ганев, според когото от РИОСВ пратили двама стажанти да вземат проби и си измили ръцете. "Аз им казвам, че е цветно – те, че е черно-бяло. Сигурно съм далтонист", картинно обясни Ганев пред Нова телевизия как е протекло вземането на проби от депото.

Същевременно Чавдар Гигов, който е управител на "Софинвест" ЕООД – фирмата, стопанисваща депото, отрече обвиненията. Естествено, че със строителните отпадъци може да попаднат някакви вещества, но всичко това се третира, каза той и настоя, че за стопанисването има разрешително. В момента лъжете – открих торби с лакове, които булдозерът зари за 10 минути, атакува Ганев. Ежедневно децата ни са на лекари – с алергии, кашлици, избухна друг от протестиращите и добави: "Нямате никаква рекултивация".

Гигов подчерта изрично, че има непрекъснато проверки за работата в депото. Той каза и, че няколко пъти е искал представител на протестиращите да дойде и да стане свидетел на процеса на работа. Приели сме от началото на годината над 4500 тона отпадъци, без да заплатите и една стотинка, добави управителят на "Софинвест" ЕООД.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес