Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният архитект на София: Дотук има само едно разрешение за строеж на небостъргач

18 юли 2017, 07:36 часа • 4998 прочитания

Въпреки че съм глобен, хората не могат да бъдат излъгани. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в коментар относно скандалния проект на НИКМИ за строеж на 43-етажна сграда на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров" в София.

По думите на главния архитект пред bTV досега в София има разрешение за строеж само за небостъргач до "Интер Експо Център" - "Скай Форт", който ще е висок 202 метра. Здравков индиректно изрази отново несъгласие с решението на ВАС да пусне Подробния устройствен план (ПУП) на НИКМИ за сградата в "Стрелбище". Той повтори, че заради вратички в закона на ъглов имот може да се строи неограничено, но над определена височина се оскъпява разрешителното за строеж.

За пореден път Здравков подчерта, че специално за парцела на булевардите "България" и "Петко Тодоров" Столична община иска да си остане част от зелената система на града. Решение за това е взето през 2009 година, но НИКМИ предявява желание да строи през 2007 година и всъщност това е едно от основанията сега да има проблем в района.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес