Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кои фирми ще горят боклука на София

19 август 2024, 07:28 часа • 1285 прочитания

Столична община е на път да вземе глътка въздух в търсене на решение по многогодишния казус какво да прави с боклука, който софиянци произвеждат, и как да намали депонирането му за сметка на преработка и оползотворяване.

Кметството е избрало фирми по всички 8 позиции от обществената поръчка за търсене на фирми, които да приемат произведеното RDF-гориво от отпадъци в общинския завод в село Яна. Това личи от досието на процедурата в регистъра на обществените поръчки, пише в. "Сега". Така общината е на път да сключи договори за пласирането на до 195 000 тона преработена смет. За целта тя изрази готовност да плати до 22,6 млн. лв. без ДДС на приелите я компании за срок от 1 година. Право на участие в търга имаха всички заводи, топлоцентрали и други предприятия, притежаващи разрешение да горят RDF.

ОЩЕ: Столичната община е на път да пласира хиляди тона гориво от отпадъци

Кои са фирмите?

Циментовият завод на "Холсим", който е един от немногото досега партньори на София за произведения RDF, ще получи общо 90 000 т., разпределен в 3 от 8-те позиции.

По позиция 1 на "Холсим" ще бъдат платени по 52 лв. без ДДС на тон за оползотворяването на до 60 000 т. По позиция 3 - 56 лв. на тон за до 20 000 т. и по позиция 7 - отново 56 лв на тон. за до 10 000 т.

"Холсим" имаше конкурент единствено за най-малкото количество RDF в лицето на фирма "БМ инвест 81", която кандидатства още по позиция 4 за до 20 000 т. Дружеството обаче е отстранено и в двете състезания поради липса на информация, свързана с изпълнението на критериите за подбор, личи от конкурсните книжа. "БМ инвест 81" е регистрирано в Перник и е собственост на Николай Младенов Киряков. Досега то не бе участвало в търгове на общината за изгаряне на гориво от боклук.

ОЩЕ: "Вълкът на Върбовка": С помощта на държавата Гайтански строи огромен инсинератор за боклуци (ВИДЕО)

Два ТЕЦ-а, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, са другите компании, определени да приемат софийския RDF. "Топлофикация-Сливен" е на път да подпише договор за до 20 000 т. по позиция 4 срещу 58 лв. без ДДС на тон. "ТЕЦ-Бобов дол" е избран по позиции 5, 6 и 8 - за 20 000, 10 000 и 5 000 т. И за трите позиции "ТЕЦ-Бобов дол" печели с оферта от 58 лв. без ДДС на тон.

Четвъртият партньор на Столична община ще бъде консорциумът ХМД-ИС. Той взима количеството по позиция 2 - до 50 000 т., с оферта от 58 лв. без ДДС на тон. Основният участник в ХМД-ИС е фирмата "Индустриални суровини". Същата бе част от предишния търг за оползотворяване на гориво от боклук в последния мандат на Йорданка Фандъкова, в който договори получиха тя и "Холсим". Впоследствие обаче бе съобщено, че и двата контракта са прекратени. Предложеното тогава количество бе двойно по-малко в сравнение с вървящата процедура на "Московска" 33 - до 98 000 т, като обаче прогнозният разход за общината бе около 26.5 млн. лв. срещу 22,6 млн. сега.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес