Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради законови промени против правата на детето: НМД сваля доверие от депутатите

08 август 2024, 14:09 часа • 1629 прочитания

От Национална мрежа за децата оттеглят доверието си от народните представители, членове на Парламентарна група за децата, поели ангажимент да защитават правата на всички български деца. 

Каква е причината?

Причината е приетият на две четения на 7 август 2024 г. законопроект на проруската партия "Възраждане", с който се измени Законът за предучилищното и училищното образование, с което депутатите забраниха "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища и в тяхната непосредствена близост".

Организацията нарича законопроекта пропаганден. "Гласуваните промени противоречат на Конвенцията на ООН за правата на детето, на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС), на правото на Европейския съюз и българското национално право, в т.ч. на Закона за защита от дискриминация", посочват 

Така наречената "Парламентарна група за децата" в 50-то Народно събрание наброява 26 депутати от 4 партии и коалиции. "Ако се установи, че нейни членове са подкрепили законопроекта с гласуване “за” или “въздържал се”, НМД незабавно ще снеме доверието си от тях и ще публикува имената им", категорични са от организацията. ОЩЕ: Депутатите пак гонят джендъри: Приеха закон от Путинова Русия за цензура на ЛГБТИ (СНИМКИ)

Промените са неграмотни и налагат омраза

Националната мрежа за децата смята, че приетите законови текстове отричат съществуването на цяла група деца, пряко нарушавайки както техните права, така и правото на всяко дете да живее без насилие.

"Гласуваните разпоредби са не просто неграмотни, неиздържани и неясни от юридическа и граматическа гледна точка. Те налагат изключително опасна идеология, основана върху омраза към различието и създават предпоставки за дехуманизиране на всяко човешко същество, считано за различно по някаква причина. Създаването на подобни демагогски закони е пряк път към забрана на различното мнение и налагане на авторитарно управление", смятат от мрежата за децата.

Те предупреждават, че от новата учебна година всеки ученик, родител или учител ще може да бъде преследван и унижаван заради “различна сексуална ориентация”, а гражданското общество – допълнително истеризирано и разделяно.

"С гласуването си депутатите от ГЕРБ, ИТН, БСП, “Възраждане” и групата на независимите народни представители създадоха нови проблеми в училище, вместо да разрешават съществуващите сериозни дефицити на българското образование, за които ученици, родители, учители и граждански организации говорим от години", посочват от мрежата на децата. 

Според тях българският парламент трябва да се занимава с истинските проблеми на децата, а не с фалшиви заплахи и налагане на идеология на омразата.

Настояват за вето от президента

Националната мрежа за децата призовават президента Румен Радев да върне този набързо приет законопроект и да защити децата и образователната система в България от популизма.

"Ние от Националната мрежа за децата оставаме в готовност да съдействаме в планирането и прилагането на всички държавни политики, свързани с правата и благоденствието на децата", казват от организацията. ОЩЕ: Урок по хромозоми от професор: Не може да ти поникне хромозома с допинг

Цялата позиция може да прочетете ТУК

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес