Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва финансова проверка на манастирите в Света гора

29 февруари 2012, 11:18 часа • 6371 прочитания

Инспектори от Дирекцията за борба с икономическите престъпления към гръцкото министерство на финансите за първи път започнаха ненадейни проверки в манастирите в Света гора, предаде БГНЕС.

Целта на проверките е да се разбере как са изразходвани средствата получени от еврофондовете.

Отказът на манастира "Симонопетра" се посочва като причина за започването на проверките. Ръководството на манастира отказа да даде документацията за начина, по който са изразходвани 5 млн. евро за два различни проекта, съобщават гръцките медии. Средствата са били отпуснати за реставрация на различни части на манастира.

Специална проверка ще бъде извършена в манастира "Пантократор".

През последните години за манастирите в Света гора са одобрени общо 60 млн. евро. Част от тях все още не са усвоени. В повечето случаи средствата са били предназначени за възстановяване на църквите и конаците, библиотеките, както и за увеличаване на капацитета за прием и настаняване на вярващите.

Атон или Света гора се намира в Северна Гърция. Там има 20 православни манастира, които са подчинени на Цариградската патриаршия в Истанбул. В Света гора живеят само монасите, а общото население е близо 1400 души. В Атон се намира и българският Зографски манастир.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес